© PKK

Subsidies restauratie Keeses molen zijn toegekend

Het restauratiedossier voor Keeses molen in Kasterlee komt eindelijk in een stroomversnelling. De windmolen, sinds 1943 als monument beschermd, staat nu te verkommeren.

Keeses molen is een herkenningspunt voor bezoekers die langs de Geelsebaan Kasterlee binnenrijden. Maar sinds meer dan vijf jaar draait de molen niet meer en werd de molenkast van de teerlingen (het onderstel) gehaald. De molen staat al sinds december 2013 op een wachtlijst voor de toekenning van een restauratiepremie.

“De dringende instandhoudings- en restauratiewerken zullen nu zo snel mogelijk van start gaan. Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van dit erfgoedicoon voor de toekomstige generaties,” vertelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die donderdag zijn handtekening onder de subsidietoekenning zette.

Kastels burgemeester Ward Kennes (CD&V) schat dat de restauratie -bestrijding van de boktor, ophoging van de teerlingen, een nieuwe trap, mechanisch onderhoud en werken aan de wieken- zo'n half miljoen euro zal kosten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kent een subsidiepremie van ruim 380.000 euro toe.

De gemeente Kasterlee heeft intussen aan mevrouw Okkerse, de architecte voor de restauratie, de opdracht gegeven de dossiers voor de omgevingsvergunning (voorheen stedenbouwkundige vergunning) en het lastenboek voor de werken klaar te maken.

Leerlingen op bezoek

Heel Kasterlee slaakt wellicht een zucht van opluchting nu de restauratie er uiteindelijk aankomt. Burgemeester Kennes: “Ik ben blij dat minister-president Bourgeois het licht op groen heeft gezet voor de subsidie van de werken voor tachtig procent. De gemeente zal nu zelf het resterende bedrag, ongeveer 100.000 euro, betalen. Ik hoop dat de restauratie nog dit najaar kan starten.”

Een groep leerlingen van de Turnhoutse Talentenschool, op excursie in Kasterlee, vond het in ieder geval “hoog tijd dat die molen weer opgesmukt wordt.”

PKK