© AFP

Kleine eilandstaten winnen klimaatrechtszaak voor Internationaal Zeerechttribunaal

Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft dinsdag een collectief kleine eilandstaten in het gelijk gesteld in een klimaatrechtszaak. De eilandstaten pleitten ervoor dat de landen die het VN-zeerechtverdrag hadden ondertekend meer moesten doen om de klimaatverandering te beteugelen en het hof stelde hen daarbij in het gelijk.

gjs
Bron: BELGA

Het verdrag, dat door 157 landen werd geratificeerd, legt een verplichting op om “alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de vervuiling van de zee als gevolg van de menselijke uitstoot van broeikasgassen te voorkomen, verminderen en beheersen”, aldus de rechtbank met zetel in het Duitse Hamburg.

Daaruit vloeit voort dat de staten alles in het werk moeten stellen om “hun uitstoot te verminderen”, “het marien milieu te beschermen tegen de impact van de klimaatverandering en de verzuring van de oceanen” en de reeds vernielde ecosystemen “te heropbouwen”.

Deze ongeziene beslissing verruimt daarmee de invulling van het begrip “mariene vervuiling” dat in het verdrag is opgenomen. Het oordeel van de rechtbank, dat niet bindend is, zal een invloed hebben op hoe de nationale rechtbanken en de internationale rechtspraak het verdrag interpreteren.

De zaak werd aangespannen door Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Niue, Palau, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Tuvalu en Vanuatu. Stuk voor stuk landen die dreigen te verdwijnen door de stijgende zeespiegel.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER