Republikeinen demonstreren in Emmen langs koninklijke route

Nieuws
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert langs de route van de koninklijke familie in Emmen. Een groep van ongeveer dertig mensen staat in een apart demonstratievak en houdt een groot scorebord omhoog. Daarop is het aantal verzamelde handtekeningen voor een petitie te zien die oproept tot een flinke salarisverlaging voor de koning.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:53
Afbeelding
beeld anp

Toen de koninklijke familie voorbijkwam, klonk er boegeroep en schreeuwden de demonstranten onder meer ‘Stop de monarchie’. Ook hielden ze borden omhoog met teksten als ‘Willem de laatste’, ‘Nooit blauwe enveloppen’, en ‘Willem-Alexander, wil je nu echt je dochter dit aandoen?’.

De koning zwaaide in de richting van de demonstranten, maar bleef niet staan. Ook de rest van de familie liep door.

233.000 euro per jaar

Inmiddels hebben meer dan 8000 mensen de petitie ondertekend. Volgens voorzitter Floris Müller gaat het om een interactieve demonstratie waarbij mensen ook live kunnen tekenen. Uiteindelijk hoopt de organisatie zeker 50.000 handtekeningen op te halen.

Republiek wil dat Willem-Alexander in plaats van de 1,1 miljoen euro die hij nu jaarlijks ontvangt, niet meer gaat verdienen dan de balkenendenorm van ongeveer 233.000 euro per jaar. Bovendien zou hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting moeten betalen. ‘In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving’, aldus Müller.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense droneaanval in Rusland uitgevoerd op 'recordafstand'

Een Oekraïense drone heeft een aanval uitgevoerd op een olieraffinaderij in het Russische Basjkirostan. Anonieme bronnen in Oekraïne zeggen dat de drone een recordafstand heeft afgelegd van ongeveer 1500 kilometer.

Afbeelding

Boeing van Corendon heeft klapband bij landing in Turkije

Een Boeing 737 van vakantievlieger Corendon Airlines heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen. Dit was het gevolg van een beschadigd neuslandingsgestel van het toestel, meldt de Turkse minister van verkeer Abdulkadir Uraloglu.

Afbeelding

Airbnb en chipbedrijf Arm zakken op Wall Street na cijfers

Verhuurplatform Airbnb en chipontwerper Arm behoorden donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Airbnb boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.

Afbeelding

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast.

Afbeelding

Rabbijn Pinchas Goldschmidt in Aken onderscheiden met Karelsprijs

De vooraanstaande rabbijn Pinchas Goldschmidt heeft in Aken de Karelsprijs ontvangen. Dit is een signaal dat het Joodse leven een plek hoort te hebben binnen Europa en antisemitisme niet, zegt de organisatie achter de prijs.

Afbeelding

Medeoprichter kantoor achter Panama Papers overleden

Zakenman Ramón Fonseca, medeoprichter van het advocatenkantoor achter de zogeheten Panama Papers, is overleden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd.