"Er zaten visdraad en haken in de motor van de vaartuigen", vertelt de schepen.
Foto: Stad Herentals

Vissers niet meer welkom in jachthaven Herentals: "Te veel schade aan de vaartuigen"

Vanaf 1 april is het definitief gedaan met vissen in de jachthaven van Herentals. Dat staat in het nieuwe havenreglement. De booteigenaars ondervonden schade aan hun vaartuigen van de vissers, en daardoor ontstond er een vete tussen beide groepen, zegt de stad. Verzoeningspogingen konden het geschil niet oplossen.

"Ik ben al meer dan 5 jaar schepen, en al die tijd was er al een probleem tussen de vissers en de booteigenaars in de jachthaven", zegt schepen voor Toerisme Stefan Verraedt (N-VA). "Toen ik begon, was er al sprake van om het vissen stop te zetten, maar ik wilde toch eerst nog proberen om alles uit te praten."

"Ik heb toen zowel de vissers als de booteigenaars uitgenodigd voor gesprekken, en als oplossing is er uit de bus gekomen dat de vissers enkel buiten het vaarseizoen zouden vissen, tussen begin oktober en eind maart. Er is geen enkele jachthaven waar je mag vissen, dus er kwamen al gauw vissers vanuit andere regio's naar hier. Er kwamen klachten van de booteigenaars, en ook van de omgeving over zwerfvuil."

Er zaten visdraad en haken in de motor van de vaartuigen

Stefan Verraedt (N-VA), schepen voor Toerisme

"De booteigenaars betalen veel geld voor een plek in de jachthaven en ze hadden nog eens extra kosten door de schade van de vissers. Op een gegeven moment heeft een booteigenaar me getoond wat er allemaal in de motor zat: hij had een hele doos vol visdraad en haken."

Na een nieuw overleg met beide partijen, bleek dat er ondertussen ook ruzie was ontstaan tussen de vissers onderling. "Dat ging ver, tot het plat steken van elkaars autobanden. De politie is toen ingezet en in het schepencollege is beslist om een visverbod op te nemen in het nieuw havenreglement." Door administratieve redenen heeft het even geduurd voor het nieuwe havenreglement er was. Dinsdag heeft de gemeenteraad het goedgekeurd.

Heel wat alternatieve visplekken

De vissers zijn teleurgesteld en vragen waar ze nu moeten gaan vissen. "Ze nemen het amusement van de gepensioneerden weg", vertelde 1 van hen bij RTV. "Hier komen we allemaal samen, en iedereen kent iedereen." 

"Wij hebben 2 kanalen in Herentals, de Grote Nete en de Aa liggen ook vlakbij, dus er is plaats genoeg om te vissen", zegt Verraedt. "Op die plekken hangt er natuurlijk niet meteen een vis aan je hengel, zoals in de jachthaven. Daar moet je geduld hebben en iets meer moeite doen. Ik begrijp dat de jachthaven aantrekkelijker is omdat het daar vergelijkbaar is met een visput. Je haalt er de ene na de andere vis boven."

Meest gelezen