Elke dag komen 20.000 mensen zich vergapen aan de Mona Lisa (foto uit 2020).
Foto: AP

Krijgt de Mona Lisa een zaal voor zich alleen in het Louvre? "Willen bezoekers betere ervaring bieden"

De Mona Lisa, een van de meest bekende schilderijen ter wereld, krijgt mogelijk een aparte zaal voor zich alleen. Dat zegt Laurence des Cars, directeur van het Louvre in Parijs, in een interview met de Franse zender France Inter. "Het is altijd frustrerend als je bezoekers niet de best mogelijke ontvangst geeft, en dat is zo bij Mona Lisa. Een betere oplossing lijkt mij noodzakelijk", klonk het.

Het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs is een van de grootste musea ter wereld. Verspreid over 4 verdiepingen kan je meer dan 30.000 kunstwerken bewonderen. En dat is slechts een klein deel van de collectie van het museum, dat uit meer dan 380.000 objecten bestaat. In die collectie zitten tal van historische, originele en bijzonder waardevolle kunstwerken.

Vorig jaar verwelkomde het Louvre bijna 9 miljoen bezoekers. Het is het meest bezochte museum ter wereld. De meeste bezoekers kunnen Ć©n willen niet voorbij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Het schilderij uit het begin van de 16e eeuw is allicht het meest bekende kunstwerk in het Louvre.

Wat - of wie - is de Mona Lisa?

De Mona Lisa is van de hand van de Italiaanse renaissance-artiest Leonardo da Vinci. Hij was niet alleen schilder, maar ook (onder meer) architect, uitvinder, natuurkundige en anatomist. Da Vinci schilderde het portret vermoedelijk tussen 1503 en 1506. Het is een van de weinige werken waarvan kenners zeker zijn dat het van Leonardo da Vinci zelf is.

Het schilderij stelt een vrouw voor die ons recht aankijkt, met op de achtergrond een berglandschap. Wie de vrouw precies is, is nog altijd niet duidelijk. Vermoed wordt dat het Lisa Gherardini is, de derde vrouw van Francesco del Giocondo, een textielhandelaar uit Firenze. Vandaar de bijnaam van het schilderij, 'La Gioconda', wat in het Italiaans zo veel wil zeggen als 'de echtgenote van Giocondo'.

De Mona Lisa was vernieuwend voor zijn tijd, onder meer door de sfumato-techniek. Er zijn geen afgetekende lijnen, Da Vinci vervaagde de contouren door verschillende lagen verf over elkaar aan te brengen. Het schilderij fascineert kunstenaars, wetenschappers en het publiek al eeuwenlang. Vooral de mysterieuze glimlach blijft tot de verbeelding spreken.

De Mona Lisa, en dan vooral de mysterieuze glimlach van de vrouw in het portret, weet al eeuwenlang het publiek te fascineren.

20.000 bezoekers per dag

Laurence des Cars, de directeur van het Louvre, was gisteren te gast bij de Franse radiozender France Inter, om het te hebben over de Olympische Spelen in Parijs komende zomer. Het Louvre zal daar met een uitgebreid programma een prominente rol in spelen. Tijdens dat gesprek kwam ook de Mona Lisa ter sprake.

Volgens Des Cars gaat 80 procent van alle bezoekers van het Louvre kijken naar de Mona Lisa. "Dat komt neer op 20.000 mensen per dag", klonk het. Een massa volk dus die zich voor het schilderij komt verdringen en uit alle macht probeert om een selfie te maken met het kunstwerk.

De Mona Lisa hangt in de Salle des Ɖtats, de grootste zaal van het Louvre, en wordt beschermd door een stevige glazen wand. Maar het portret staat daar niet alleen. Het wordt vergezeld door werken van 16e-eeuwse Venetiaanse meesters. En tegenover de Mona Lisa hangt het grootste schilderij van het Louvre, 'De bruiloft te Kana' van Paolo Veronese uit 1564.

'De bruiloft te Kana' van Paolo Veronese is het grootste schilderij van het Louvre en hangt recht tegenover de Mona Lisa.

"Frustrerend als je niet de best mogelijke ontvangst geeft"

Zou de Mona Lisa geen eigen zaal verdienen? "Wat mij betreft is het antwoord 'ja' en ik denk dat het voor veel mensen 'ja' is. We denken erover na", zei Des Cars aan France Inter. Er zijn gesprekken gaande met het Franse ministerie van Cultuur om de omstandigheden waarin de Mona Lisa tentoongesteld wordt, te verbeteren. En daarbij hoort ook de optie om ze in een aparte ruimte tentoon te stellen.

Een dergelijke stap zou bezoekers een betere ervaring geven, vindt Des Cars. "Het is altijd frustrerend als we bezoekers niet de best mogelijke ontvangst geven, en dat is het geval voor de Mona Lisa. Deze verbetering lijkt mij vandaag de dag noodzakelijk."

Voor het Louvre geldt een maximum van 30.000 bezoekers per dag. Die grens zal gehandhaafd blijven tijdens de Olympische en Paralympische Spelen, zei Des Cars nog.

Soep

In januari was de Mona Lisa nog het doelwit van twee klimaatactivisten die soep naar het portret gooiden. Het schilderij raakte door de grote glazen en kogelvrije wand niet beschadigd.

Bekijk: Mona Lisa wordt besmeurd met soep

Videospeler inladen...

Meest gelezen