Direct naar artikelinhoud
Mount Everest

China houdt opruimactie van afval en lichamen op Mount Everest

Klimmers die afval op de Mount Everest ophalen.Beeld EPA

China gaat een derde minder bergbeklimmers toelaten om via de Chinese route de top van de Mount Everest te bereiken. Met zijn 8.850 meter is de hoogste berg ter wereld populairder dan ooit en dat zorgt niet alleen voor afval. Sommige avonturiers sterven onderweg op een hoogte van meer dan 8.000 meter, de zogenaamde Death Zone.

Deze lichamen blijven dan ook vaak liggen, aldus het persbureau Associated Press. Vorig jaar nog verzamelde het Chinese opruimteam maar liefst 8,5 ton afval. Dit jaar willen ze beter doen en daarom zal het maximum aantal klimmers die de top willen bereiken op 300 staan en wordt het klimseizoen met een derde ingekort. China heeft al verschillende stations opgezet om afval zoals plastic, tenten en zuurstofflessen te sorteren en te recycleren.

Elk jaar sterven er bergbeklimmers op de Mount Everest door een gebrek aan zuurstof. In 2017 zijn er, volgens de Himalayan Database, 684 mensen begonnen aan hun klim waaronder 202 via de noordelijke route. Dat jaar zijn er in totaal zes mensen gestorven en één daarvan via deze noordelijke route. 

Ook langs Nepalese kant wordt er actie ondernomen. Hier geven ze tijdens de lente de klimmers afvalzakken mee die ze onderweg kunnen gebruiken. Deze zakken worden dan opgehaald door helikopters en naar het basiskamp gebracht.