Direct naar artikelinhoud
Brexit

May in Brits Lagerhuis: brexit komt er, met of zonder deal

Brits eerste minister Theresa May.Beeld EPA

Brits premier Theresa May zal de komende dagen opnieuw gesprekken voeren over het probleem van de ‘backstop’, alvorens ze terug naar de EU stapt. Dat heeft ze deze namiddag gezegd in het Britse Lagerhuis. Uitstel van de brexit is niet aan de orde.

May zou maandag in het parlement met een alternatief komen voor haar overeenkomst met de EU, die vorige week werd weggestemd. Ze ontvouwde in haar toespraak echter geen enkel plan of alternatief voor de bestaande overeenkomst. Wel herhaalde de premier haar standpunten over de brexit en beklemtoonde ze fel tegen uitstel van de brexit of een nieuw referendum over het lidmaatschap van de EU te zijn.

“De beste manier om een ‘no deal’-brexit te voorkomen”, zo zei May in haar toespraak, “is een deal met de EU overeen te komen.” De enige andere manier is het Artikel 50, dat de Britse uitstap uit de EU vastlegt, te verlengen. Volgens de eerste minister is dat “iets waar de EU waarschijnlijk niet mee akkoord zal gaan zonder een duidelijk plan van hoe er een overeenkomst bereikt kan worden”.

‘Het is onze plicht om het eerste referendum toe te passen’
Theresa May, Brits premier

Backstop

“Wanneer mensen zeggen dat de regering een ‘no deal’-scenario moet uitsluiten, zeggen ze eigenlijk dat we Artikel 50 moeten verwerpen”, aldus May. “Dat komt niet overeen met het resultaat van het referendum.”

Ook een tweede referendum is voor May geen optie. “Het is onze plicht om het eerste referendum toe te passen.” 

De komende dagen gaat May verdere gesprekken voeren om te zien hoe ze een meerderheid van het parlement achter een oplossing kan scharen die vermijdt dat er na de brexit een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland. Nadien zal ze het resultaat van dat overleg presenteren aan haar Europese gesprekspartners.

May kon ook maandag geen oplossing presenteren die de Ierse knoop zou kunnen ontwarren. Wel maakte ze duidelijk dat een heropening van het Goede Vrijdagakkoord geen optie vormt. “Ik heb dit nooit in overweging genomen”, zo reageerde ze op suggesties in de Britse pers dat Londen het akkoord uit 1998 zou willen heropenen om een oplossing te vinden. Het Goede Vrijdagakkoord maakte een einde aan tientallen jaren van geweld tussen pro-Ierse katholieken en unionistische protestanten in Noord-Ierland. De vrees bestaat dat een harde grens die oude demonen opnieuw tot leven wekt.

Drie veranderingen

De premier beloofde tot slot om voortaan meer open te zijn met het parlement over de onderhandelingen met de EU. Ze kondigt drie veranderingen aan: May zal “meer flexibel” zijn, gehoor geven aan een eis van Labour over de arbeidsrechten en een manier zoeken om de gemoederen te bedaren rond de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

“Op die manier zullen we het mandaat van het Britse volk nakomen en de EU verlaten op een manier die elk deel van het Verenigd Koninkrijk en elke burger in ons land bevoordeelt”, besluit May.