Man van Belgisch topmodel vlucht bij fietscontrole na vermoedens over mechanische doping en sleurt koersdirecteur mee op motorkap

De laatste etappe van de ‘Routes de l’Oise’ werd ontsierd door een wel bizar voorval. Toen de organisatoren de fiets van de 53-jarige Giovambattista Iera wilden controleren, sloeg die prompt op de vlucht. De koersdirecteur werd tijdens deze ontsnappingspoging bijna driehonderd meter meegesleurd door de vluchtende renner. Gio Iera is de partner van het Belgisch topmodel Ingrid Seynhaeve.

Guy Van Den Langenbergh

De slotrit van de veertigste ‘Routes de l’Oise’, een bescheiden rittenwedstrijd voor amateurs, werd maandag nog voor de start in Crèvecoeur-le-Grand ontsierd. De wedstrijdleiding had een vermoeden van mechanische doping bij startnummer 88, de 53-jarige (!!) Giovambattista Iera, en vroeg aan de bewuste renner om zijn fiets te laten controleren. Iera koos eieren voor zijn geld, verliet direct de startlijn om met zijn bestelwagen weg te vluchten.

Iera stond voor de start van de laatste etappe derde in het algemeen klassement en dat vonden zijn collega’s verdacht. “Zaterdag waren er al vermoedens van mechanische doping. Dit werd door andere renners uit het peloton onder onze aandacht gebracht”, legt koersdirecteur Frédéric Lenormand uit in de lokale krant Courrier Picard. “Die vermoedens werden zondag bevestigd. Daarom wilden we op maandag zijn fiets controleren. Hij zat achterin het peloton, stapte weer op zijn fiets en vluchtte waarna wij de achtervolging hebben ingezet. Tegen de tijd dat we bij hem aankwamen, had hij de fiets in zijn busje geladen. Het busje zelf werd bestuurd door een kompaan.”

300 meter meegesleurd

Er ontwikkelde zich een confrontatie in filmstijl. “Ik wilde hem niet laten ontsnappen”, zet de koersdirecteur zijn verhaal verder. “Het voertuig kwam recht op mij af, waarbij ik aan knie en enkel werd geraakt. Zo belandde ik op de motorkap van de wagen en werd ik driehonderd meter meegesleurd. Ja, ik vreesde voor mijn leven. Uiteindelijk stopte het busje en kon ik van de motorkap klimmen. Daarna zijn ze verder gevlucht.”

De koersdirecteur is er het hart van in en snapt niet waarom iemand zich laat verleiden tot mechanische doping. “Als mechanische doping bewezen zou worden, is dat puur schandalig”, klinkt het. “Hier valt niets te winnen behalve een pakje pasta. De doping is voor zijn persoonlijke glorie.”

LEES OOK. Jumbo-Visma reageert op beschuldiging van mechanische doping: “Een persoon die iedereen voor de gek hield, kan praten over anderen?”

De organisatie besloot dan ook klacht in te dienen. AC Bellaingeoise, het team van Iera, werd maandag meteen uit de wedstrijd gezet. “Het is de eerste keer in veertig jaar dat we met dit soort doping worden geconfronteerd”, reageerde Daphnée Bos, manager van het wielerteam. “Wij wisten er niets van. De twee renners, Gio Iera en een andere renner van Venezolaanse afkomst (de coach van Iera, red.) werden onmiddellijk uitgesloten van onze ploeg zodra we op de hoogte werden gesteld van de feiten. Wij zijn een jonge ploeg, drie jaar geleden opgericht, deze twee renners zijn al twee jaar bij ons. We voelen ons verraden.”

Sponsor van Astana

Gio Iera is geen onbekende in wielermilieus. De Italiaan staat aan het aan het hoofd van verschillende Italiaanse restaurants in de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk. En hij was in het verleden ook actief als… acteur. Hij speelde in Le vélo de Ghislain Lambert van de hand van regisseur Benoit Poelvoorde. In deze film droomt Poelvoorde, alias wielrenner Ghislain Lambert, van de overwinning, ook al betekent dat hij daarvoor… doping moet nemen.

Gio Iera is sinds enkele maanden ook de officiële sponsor van de professionele wielerploeg Astana en laat zich maar al te graag fotograferen wanneer hij gaat fietsen met teammanager Alexander Vinokourov.

Tot slot is er nog een link met België. Hij is immers de partner van het Vlaamse topmodel Ingrid Seynhaeve (50) met wie hij samen een zoon, Luka, heeft. Iera wordt momenteel ‘gezocht’ door de Franse politie.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer