© BELGA

Nederlandse winnaar verkiezingen over Bart De Wever: “De grootste schreeuwlelijk van de Belgische politiek”

De Nederlandse fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver was zaterdag in Mechelen de eregast op het Next!-congres van Groen. Zijn partij kwam eerder deze week als overwinnaar uit de bus bij de lokale verkiezingen in Nederland. Meteen was Klaver de geknipte persoon om de Vlaamse vrienden een hart onder de riem te steken op een goed half jaar van onze gemeenteraadsverkiezingen.

Klaver stond stil bij de polarisatie in de samenleving, het identiteitsdebat en hoe de groenen daarmee moeten omgaan. Hij vindt dat linksen en progressieven te veel in dat debat verzeild zijn geraakt. Niet dat ze het debat moeten ontwijken, maar ze moeten er een andere richting aan geven.

“Onze taak moet zijn te proberen mensen bij elkaar te brengen”, aldus Klaver. “De problemen van de buschauffeur, de problemen van de vrouw in de zorgsector, de problemen van de onderwijzer, ze zijn allemaal dezelfde. Wij moeten ervoor zorgen dat hun deelbelangetjes met elkaar worden verbonden”.

Klaver had het ook over Antwerpen, waar Groen volgens de Nederlander hoort te winnen. “Als ik kijk naar Antwerpen, met misschien wel de grootste schreeuwlelijk van de Belgische politiek, is dat juist de stad waarvan ik denk dat Groen er hoort te winnen. Ga de strijd aan: rug recht en kop naar voren. Draag je idealen uit waar je voor staat.”

© BELGA

“Durf de markt te attaqueren”

Groenen moeten zich voor Klaver afzetten tegen het beeld dat het belang van het grote geld altijd wint. “Durf de markt te attaqueren”, luidde het. Opvallend was ook zijn pleidooi om pro-Europees te blijven. Je mag niet blind zijn voor zaken die verkeerd lopen in Europa, dixit Klaver, maar in zijn ogen gaat het vaak “om verkeerde beslissingen van verkeerde mensen”. Om dan nog met een electorale aanmoediging af te sluiten: “Ik geloof dat de groenen het initiatief op links definitief kunnen overnemen”.

Populisme

De samenwerking die Klaver predikt, komt bij Groen-voorzitster Meyrem Almaci neer op de ambitie van Groen om ervoor te zorgen dat mensen “over de brug komen en elkaar ontmoeten”.

Ook het populisme kreeg een plaats in Almaci’s toespraak. “Rechts heeft zijn best gedaan om van politiek een vies woord te maken”, luidde het. Al zag ze ook een positief gevolg aan de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. “Meer mensen zijn nu bezig met politiek. Er waren meer mensen op de Women’s March dan op zijn inauguratie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER