De actievoerders van Trage Wegen Geel ontrolden een spandoek om aan de beloofde heropening van een trage weg te herinneren.© Hans Otten

Wandelaars vragen heropening verdwenen trage weg

Geel -

Een groepje wandelliefhebbers van Trage Wegen Geel voerde woensdagochtend actie in Geel-Zammel voor de heropening van een vroegere trage weg. Die openstelling was ook in de voorwaarden van een bouwvergunning voor een zorgcomplex opgenomen, maar werd niet uitgevoerd.

De KWB-afdeling van Zammel organiseerde woensdagochtend een wandeling met ontbijt. De actiegroep Trage Wegen Geel sloot hierbij aan om met een korte protestactie het ontbreken van een trage weg tussen de Westerloseweg en Smallerijt aan te kaarten. Deze verbinding voor fietsers en voetgangers loopt door het bosgebiedje dat de Zammelaren ’t Zandkot noemen. De trage weg werd ruim twintig jaar geleden al afgesloten, maar het stadsbestuur van Geel was er zelf voorstander van om die te heropenen.

“Dat gebeurde toen een bouwheer de omgevingsvergunning aanvroeg voor de realisatie van een grote zorgpraktijk met appartementen op de Westerloseweg”, zeggen de actievoerders van Trage Wegen Geel. “De vergunning is in 2022 afgeleverd. In de basisakte was opgenomen dat de bouwheer de trage weg na al die tijd weer zou heropenen. Maar we zijn nu in 2024, de praktijk is al een tijdje actief, maar van een trage weg is nog altijd geen sprake. We hebben de stad er al over aangeschreven, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Met onze korte en ludieke actie willen we de bouwheer even aan zijn belofte herinneren.”

Sigmaplan

Volgens de werkgroep zou de trage verbinding via ’t Zandkot vooral handig zijn voor de bewoners van de Westerloseweg, Goorakker en Breerijt. “Zij moeten nu altijd helemaal omrijden via Smallerijt of het drukke kruispunt (Westerloseweg-Veerleseweg, red.). Bovendien wordt hier in de onmiddellijke omgeving het Sigmaplan rond de Grote Nete ontwikkeld. Daarbij verliest de buurt een aantal bestaande trage wegen. Deze trage weg zorgt voor een kwalitatieve ontsluiting tussen dit deel van Zammel met het gebied van de Grote Nete.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners