arbeidsmarkt

Decathlon schrapt 132 jobs in depot, maar wil “mensen aan boord houden”

Het depot van Decathlon in Willebroek.© Fred Debrock

Decathlon heeft zonet aangekondigd 132 jobs te schrappen in het logistiek depot in Willebroek. De Franse sportketen stelt wel dat ze “de tewerkstelling van de betrokkenen wil verzekeren”. De vakbond reageert positief op dat laatste, maar blijft sceptisch. “In een andere winkel werken als verkoper is niet voor iedereen een realistisch alternatief.”

Nathalie Carpentier

Tijdens een online bijzondere ondernemingsraad van welgeteld een kwartier kondigde de directie van de Franse sportketen Decathlon vanmorgen aan dat 132 vaste jobs geschrapt worden in het depot in Willebroek. De B2B-activiteit in Willebroek zal worden stopgezet. In een persbericht dat later werd verstuurd, bevestigde Decathlon dat de logistieke activiteiten in Willebroek eind dit jaar eindigen. De Franse sportketen zegt zich te “engageren voor het behoud van tewerkstelling van de werknemers”. De 31 jobs die verbonden zijn aan herstellingen blijven sowieso behouden.

Het ging er vanochtend pittig aan toe tussen de vakbonden en de directie, waardoor er veel ruis zat op de informatie die de vakbond kreeg. Zowel in de hoofdzetel in Evere als aan het depot in Willebroek werd de secretarissen van de vakbond de toegang geweigerd door gerechtsdeurwaarders. In enkele gevallen konden vakbondsafgevaardigden zelfs het online overleg niet volgen. “Vragen konden amper of niet gesteld worden of werden niet beantwoord”, klinkt het bij Mathieu Marin, BBTK-secretaris in Mechelen. “Vragen moeten voor woensdag 12 uur per mail gesteld worden.”

“Fata morgana”

In het depot in Willebroek werken 163 mensen, 132 logistieke functies van die 163 verdwijnen eind dit jaar. Decathlon wil die medewerkers begeleiden naar een nieuwe job. Daarvoor verwijst de Franse keten naar vacante posten in één van de 33 Belgische winkels of het internationale logistieke netwerk. Ook zouden ze kunnen overgenomen worden door “een potentiële externe overnemer van de site”.

De vakbond reageert voorzichtig positief op de mogelijke heroriëntering van medewerkers. “Wij ijveren voor het behoud van jobs, maar het zou ons ten zeerste verbazen dat ze voor iedereen een alternatief vinden”, reageert Erika Lambert, ACV Puls-secretaris. “Hoe gaan ze die omscholing aanpakken? En waar zijn die vacante functies dan, in de buurt van Antwerpen of in Limburg of Oostende?”

Erika Lambert (links).© Joris Herregods

Schermen met jobs in 33 winkels noemt Lambert om die reden een “fata morgana”. “De directie leeft in een parallelle wereld. Iemand uit de buurt van Willebroek kan zich niet zomaar verplaatsen naar een andere winkel verder weg. Die medewerkers hebben geen bedrijfswagen, ze werken bovendien in shiften. Mensen met vijftien jaar logistieke ervaring school je ook niet zomaar om voor een commerciële functie.”

Strafklacht

Bij het depot van de Franse sportketen heerste al een tijd sociale onrust. De vakbonden dienden zelfs een strafklacht in tegen de directie omdat ze het sociaal overleg telkens buitenspel zetten. “Zelfs nu organiseren ze een digitale bijeenkomst op afstand en hebben ze niet eens de moed om de personeelsvertegenwoordigers in de ogen te kijken”, hekelt Erika Lambert, ACV Puls-secretaris.

Toen de directie gisteren onverwacht een bijzondere ondernemingsraad aankondigde met de titel ‘de logistieke visie van Decathlon Belgium’, vreesden de vakbonden al voor slecht nieuws. “Decathlon respecteert het sociaal overleg en de collectieve organen al lang niet”, zegt Marin. “Dat ze dan plots toch overleg organiseren, wijst erop dat ze verplicht zijn door de wet-Renault voor collectief ontslag.”

De voorbije weken wezen ook andere signalen al in de richting van ontslagen, vult Marin aan. “Tussen midden vorig jaar en nu kregen al heel wat mensen hun opzeg, die ze aanvankelijk ook moesten presteren. De voorbije weken moesten ze toch niet meer komen en kregen ze een verbrekingsvergoeding. Tegelijk heeft Decathlon de voorbije weken bij andere medewerkers aangedrongen om in onderling akkoord te vertrekken. Vermoedelijk om nog zo weinig mogelijk mensen over te houden voor de procedure van collectief ontslag.”

“Decathlon intimideert al lange tijd werknemers. Ze kregen te horen dat ze beter zouden opstappen en dat ze hen wel konden begeleiden bij het opmaken van hun cv”, vult Lambert aan. “De mensen die de voorbije jaren moesten vertrekken, waren ook vaak mensen die deelnamen aan protestacties.”

Toezicht op overleg

Decathlon zegt een programma te hebben opgesteld om elke getroffen medewerker individueel te begeleiden, de vakbond is niet gerust in het verder verloop. “Wij hebben te horen gekregen dat donderdag opnieuw een bijzondere ondernemingsraad zal plaatsvinden. Dat geeft ons weinig tijd om ons voor te bereiden en betekent dat Decathlon weer eenzijdig de agenda bepaalt”, reageert Lambert. “Als ze écht overleg wilden, waarom hebben ze dan vandaag de vakbondssecretarissen geweerd en kon het gesprek niet fysiek plaatsvinden?” ACV Puls is alvast van plan de bevoegde overheid te informeren. “We zullen vragen dat er toezicht wordt gehouden zodat het overleg correct en menselijk verloopt.”

“Het sociaal overleg was de voorbije jaren onbestaande, maandelijks was er één digitaal kwartiertje ‘overleg’ zonder kans op echte uitwisseling”, besluit de vakbond nog. “Decathlon stelt zich zeer intimiderend en contra sociaal overleg op. Ook nu weer.”