Bezieler Maurice De Letter kwam zelf langs bij De Moazoart om een deel van het resterende geld van Toneelvereniging Heirbrug te schenken.© if

Toneelvereniging Heirbrug houdt ermee op, centen gaan naar drie goede doelen

Lokeren -

Toneelvereniging Heirbrug houdt na een lange geschiedenis op te bestaan. De vereniging schonk het saldo op haar bankrekening aan ontmoetingshuis De Moazoart.

Ivan Elegeert

Toneelvereniging Heirbrug was tientallen jaren een begrip in de Lokerse toneelwereld. Maurice De Letter was er 37 jaar geleden al bij de stichting bij. “Het toneelgezelschap is opgestart vanuit KWB”, vertelt De Letter. “De Daknamse Reynaertkring speelde vroeger op Heirbrug en ze maakte ons warm om zelf zoiets op te starten.”

De Letter begon als decorbouwer maar speelde ook zelf, was regisseur en is ook al vele jaren de voorzitter van het gezelschap op zich. “Om toneel te spelen, moet je een beetje zot zijn. Je bent er ook een heel jaar mee bezig. Als de voorstellingen van een productie gedaan waren, begon ik al meteen met het volgende stuk. Ik ging naar andere stukken kijken en maakte elk jaar een maquette voor het decor, zodat iedereen goed begreep wat ik wou”, zegt De Letter.

Repeteren met Chokotoffs

De Heirbrugse toneelvereniging bracht altijd komedies en lokte voor elke voorstelling volle zalen. In die 37 jaar ging het maar één keer mis: “Toen de toneelmeester tijdens een voorstelling aan de koord van het doek trok om het te laten open- of dichtgaan, stortte de hele constructie in elkaar”, herinnert hij zich.

“Ik probeerde het voor alle spelers en speelsters altijd zo aangenaam mogelijk te maken. Bij elke repetitie lagen er wel koekjes, snoepjes of fruit klaar. Chokotoffs hoorden daar ook altijd bij.”

In 2020 werd voor het laatst opgetreden. Net als bij vele andere verenigingen hakte de coronacrisis er ook hier stevig op in. Daarom besloten de overgebleven leden om definitief de handdoek te gooien.

Het bedrag dat nog op de spaarrekening van Toneelvereniging Heirbrug stond, werd verdeeld onder drie organisaties: het Kinderkankerfonds, de Parkinsonliga en het Lokerse ontmoetingshuis De Moazoart.

Voorzitter De Letter kwam samen met leden Linda Luypaert, Aimé Platinck, Eddy Ongena, Francine Selies, Eddy Schockaert, Alex Bruyneel, Sandra Van Laerebeke in naam van de hele vereniging persoonlijk langs in het Lokerse ontmoetingshuis om de cheque te overhandigen. “Een prachtig gebaar, we kunnen die centjes goed gebruiken nu we enkele aanpassingen aan ons huis willen doen”, reageerde een dankbare Natasja Pringels van De Moazoart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER