© RR

“Akkoord over nieuw bestuur Heist wellicht pas in januari mogelijk”

Aan de bijzonder moeizame coalitiebesprekingen in Heist-op-den-Berg lijkt geen einde te komen en dat zou nog wel eens even kunnen duren. Er zouden volgens verschillende bronnen namelijk bindende voordrachtaktes ondertekend zijn, waardoor de partijen tot januari – als ze dat al zouden willen – niet meer van kamp kunnen wisselen.

Bert Provoost

In Heist werd er op 14 oktober voor het eerst sinds zestig jaar geen coalitie op de been gebracht op de avond van de verkiezingen. Er volgde ook pakweg geen Allerheiligenakkoord of een Wapenstilstandcoalitie. De kans is reëel dat ook Sinterklaas of Kerstmis te vroeg komen voor de formele coalitievorming. “Een akkoord over een nieuw bestuur is wellicht pas in januari mogelijk”, klinkt het bij insiders.

De huidige ‘kampen’ zijn duidelijk: langs de ene kant staan N-VA, Open Vld en Groen. Over hen wordt gezegd dat ze een getekende overeenkomst hebben, waar nog ruimte is gelaten voor de geliefkoosde partner PRO Heist om de nodige extra handtekeningen te zetten. Aan de andere kant staan CD&V en PRO Heist, waar ook soortgelijke geruchten de ronde doen, maar die net als het andere blok samen ook geen meerderheid hebben. Zowel Jan Moons (N-VA) als Luc ­Vleugels (CD&V) wil niet bevestigen of ontkennen dat er handtekeningen zijn gezet, maar bij een rondvraag van uw krant blijken die wederzijdse geruchten zeer hardnekkig. Een coalitie is dan de facto niet meer mogelijk.

Sancties

Zo’n akte ondertekenen, is niet zonder gevolg. Want in tegenstelling tot onderlinge afspraken vooraf in een voorakkoord, is een officiële voordrachtakte een bindend document waar de ondertekenaar niet meer onderuit kan. Je kunt dus maar één officiële voordrachtakte ondertekenen. “Wie meerdere voordrachtaktes ondertekent, wordt gesanctioneerd en kan de komende zes jaar geen mandaat meer opnemen, zelfs al gaat het om een onontvankelijke akte zonder meerderheid”, geeft gemeentelijk algemeen directeur Hans Welters mee.

“De voordrachtaktes voor de schepenen moeten voor eind dit jaar worden binnengebracht. Die voor de burgemeester gaat naar de gouverneur, die voor de schepenen komt naar de gemeente. Dan zal blijken of er een ontvankelijke akte wordt binnengebracht of niet. Als er onontvankelijke aktes worden voorgelegd, worden die nietig verklaard en is iedereen daarna weer vrij om met iedereen een akkoord te sluiten. Worden eventuele ondertekende aktes niet ingediend, dan blijven ze gelden en kunnen ze later nog altijd worden bovengehaald. Aktes kunnen natuurlijk ook verscheurd worden, maar dan moeten alle ondertekenaars daar natuurlijk akkoord mee zijn”, zegt Welters.

Als er bij de installatievergadering op 8 januari geen ontvankelijke aktes zouden zijn, dan wordt er een nieuwe gemeenteraad samengeroepen twee weken later. “Op dat moment wordt sowieso schepen per schepen verkozen door middel van een geheime stemming door de hele gemeenteraad. Op 22 januari is er dus sowieso een schepencollege”, zegt Welters.

Bepaalt VB wie schepen wordt?

Om het nog wat moeilijker te maken: ook Vlaams Belang, dat vier verkozenen telt en uit de gesprekken wordt gehouden, kan dan meestemmen en wie weet via de geheime stemming bepalen wie schepen wordt. Het blijkt een scenario te zijn waar sommigen al rekening mee houden. “De burgemeester kan later worden benoemd als er niet tijdig een voordracht is die ondertekend is door meer dan de helft van de verkozenen én door een meerderheid van de personen die op lijst van de kandidaat-burgemeester werden verkozen”, vult Welters aan.

“Ik weet niet wie er allemaal waar getekend heeft, ik hoor ook alleen maar de geruchten”, reageert burgemeester Luc Vleugels. “Alles is in elk geval omkeerbaar. Stel dat er morgen plots een meerderheid wordt gevonden en er zouden bepaalde documenten dat in de weg staan, dan valt daar in januari wel de juiste technische oplossing voor te vinden. Het enige verschil zou dan zijn dat het akkoord pas ergens in januari kan geformaliseerd worden. Ik lig hier niet van wakker, wij zijn nu bezig met een goed inhoudelijk project.”

ETA+ praat mee

Bij die inhoudelijke gesprekken van CD&V en PRO Heist heeft inmiddels ook Jan Baestaens van ETA+ zich aangesloten. “Als ze ons uitnodigen, is het logisch dat we erop ingaan. Er wordt echt wel serieus werk gemaakt van het vergelijken van de programma’s. Of we ons ook echt zouden willen engageren, dat kunnen we op dit moment nog niet zeggen”, zegt Baestaens, die de twee partijen hoogstens van veertien naar zestien zetels kan brengen, wat nog niet genoeg is voor een meerderheid. “In de inhoudelijke vergaderingen gaan we deze en volgende week nog spreken over acht thema’s om de prioriteiten vast te leggen. Andere partijen kunnen zich nog altijd aansluiten om mee aan een basis voor een bestuursakkoord te werken”, geeft Kelly Van Tendeloo (PRO Heist) mee.

Jan Moons is dat niet meteen van plan. “Bij ons was de verstandhouding met Open Vld en Groen vanaf dag één heel goed en dat gevoel is alleen maar gegroeid. We willen echt op een andere manier besturen en ook wij zijn met onze partners aan het werken aan een lijvig inhoudelijk document.”