© Photo News

Beste voetbalster ter wereld is jong talent uit Nederlands-Limburg

Voor velen een onbekende naam, maar in Nederland kent iedereen haar. Lieke Martens is Europees Kampioene voetbal met Nederland. Ze werd verkozen tot beste speelster van dat EK en later van Europa. Sinds dit seizoen speelt ze voor de topclub FC Barcelona. Nu is Martens uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld. Maar wie is Lieke Martens?

spa

24 jaar nog maar en nu al een grote naam in de voetbalwereld. Lieke Martens komt uit Bergen, een klein dorp in Nederlands Limburg. Op het veld staat ze linksbuiten in de aanval. Het zijn haar dribbels en doelpunten waarmee ze de wereld verovert. Martens scoorde al 107 keer in 244 wedstrijden.

Als 16-jarige begon ze haar profcarrière in de Nederlandse Eredivisie. Na een jaar bij Sc Heerenveen en een jaar VVV-Venlo zet Martens de overstap naar de Belgische competitie. Bij Standard Liège verkrijgt ze haar eerste succes. Met 17 doelpunten in 25 wedstrijden wint Martens niet alleen de BeNe Cup, maar ook een transfer naar het Duitse Duisburg. Na drie mindere seizoenen trekt ze naar Zweden. Daar speelt ze twee jaar bij Göteborg vooraleer ze de Zweedse beker en supercup wint met Rosengård.

Zotte zomer

In 2015 is Martens de eerste vrouw die voor het Nederlands elftal scoort op een WK, toch krijgt ze afgelopen zomer pas de status van bekende Nederlander. Het winnen van het Europees kampioenschap, terwijl de mannelijke collega’s zich niet kunnen plaatsen voor de grote toernooien, heeft daar wel iets mee te maken. Martens scoort in de finale tegen Denemarken en wordt met 3 doelpunten en 1 assist in 6 wedstrijden uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

De rechtsvoetige Martens laat niet alleen in Nederland, maar in heel Europa een grote indruk achter. De UEFA bekroont haar tot Europees voetbalster van het jaar 2017 en nu mag ze van de FIFA de prijs van beste ter wereld in ontvangst nemen.

Barcelona

Kort voor het Europees Kampioenschap tekent Martens voor de Spaanse topclub FC Barcelona. De Catalanen halen haar voor 45.000 euro weg bij Rosengård en wordt meteen de best betaalde speelster van de ploeg.

Ondanks het goede sportieve nieuws komt Martens niet op het beste moment in Barcelona terecht. Vier dagen voor haar vertrek werd de Spaanse stad slachtoffer van een terroristische aanslag. „Ik schrok daar enorm van. Ik ben ook met mijn vriend direct naar de Ramblas te gaan. Gewoon om daar even te zijn. Al die kaarsen, de bloemen. Mensen waren krachtig, dat gaf me juist ook een goed gevoel”, vertelt Martens in De Limburger. Ook de problematiek rond de onafhankelijkheid van Catalonië en de verschillende opstanden zijn voor Martens alledaagse verschijnselen. „Op de dag van het referendum had ik een vrije dag. Vanuit de club zeiden ze ook: blijf maar gewoon binnen. Natuurlijk is dat gek als je net in een nieuwe stad woont. Maar de protesten daarna zijn allemaal vreedzaam geweest. Daarom voel ik me ook gewoon veilig.”

 

Excited to announce that I will be playing for one of the biggest club @fcbfemeni starting next season ????#fcbarcelona #proud

Een bericht gedeeld door Lieke Martens (@liekemartens) op