© Mia Uydens

In dit Antwerpse kapsalon zwijgen de scharen na honderd jaar

Erwin Maiburg (65) uit Pulderbos nam 45 jaar geleden een kapsalon in de Antwerpse Pothoekstraat over. Hoewel hij zijn pensioen lang uitstelde, knipt hij deze week de laatste keer zijn klanten. Het einde van honderd jaar knipkunst in het salon komt in zicht.

Kristin Matthyssen

Erwin is afkomstig uit Deurne, maar woont al dertig jaar in Pulderbos. 45 jaar geleden zag hij op een grote kappersbeurs in Brussel dat er een salon in de Pothoekstraat over te nemen was. “Het heette toen Kapsalon Liliane en was al de tweede generatie. Het was hier toen nog een betere buurt, met de Offerandestraat als bloeiende winkelstraat vlakbij. Komt het door de reputatie van de Stuivenbergwijk of deed ik misschien niet genoeg moeite, maar jammer genoeg vond ik geen overnemer voor deze nochtans bloeiende kapperszaak.”

Haarmode Erwin groeide uit tot een begrip, met klanten die van tientallen kilometers ver komen. “Op 17 mei ben ik 65 jaar geworden. Ik doe mijn vak nog altijd enorm graag, maar een mens moet ooit eens stoppen. Al zal het volgende vrijdag heel zwaar worden. Zeker voor mijn oudere klanten vind ik het erg. Ze hebben niet allemaal vervoer, al liet een deel al weten dat ze voortaan naar het kapsalon van mijn dochter Britt in Pulle zullen komen. Ook Britt heeft een tijd in mijn salon in de Pothoekstraat gewerkt, maar als jonge mama werd het pendelen te zwaar.”

Erwin Maiburg vindt Antwerpen-Noord nog altijd een mooie buurt om in te werken. “Sinds de komst van Park Spoor Noord kent deze wijk een heropleving met tal van jonge gezinnen. Ik heb nooit problemen ondervonden in deze multiculturele buurt.”

Watergolf

Erwin zag de stiel veranderen. “Toen ik dit salon overnam, stonden hier acht droogkappen. De watergolf was toen zeer populair. Ik ben beginnen brushen. Dat is veel creatiever werken.”

Als we afscheid nemen, kan kapper Erwin zich niet meer bedwingen. “Mijn vingers jeukten al toen ik u hier binnen zag komen, maar in het begin durfde ik het niet vragen”, zegt hij. “Nu is het ijs toch al wat gebroken. Mag ik uw haar eens knippen, want het is nodig?” Bijna tien centimeter gaan eraf, en zo komt het dat we voor het eerst echt als een compleet nieuw mens buitenstappen na een reportage!

Kapper Erwin wil al zijn klanten nog bedanken. “Voor mij zijn dat geen klanten maar kennissen. Omdat het vast nummer straks vervalt, mogen ze mij altijd nog bellen op 0475-74.34.47.” Wat hij nu gaat doen? “Ik bracht deze week mijn oud karton naar de papiercontainer in Pulderbos, en daar vroegen ze al of ik nu bij de Okra kom”, lacht hij.