Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

Nieuws
De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.
anp
donderdag 25 april 2024 om 21:04
Afbeelding
beeld anp

De in Parijs gevestigde OIV schat dat de wijnconsumptie vorig jaar 221 miljoen hectoliter bedroeg, een daling van 2,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Een hectoliter is gelijk aan 133 standaard wijnflessen.

Volgens de OIV heeft de prijsstijging van wijn meerdere oorzaken. Deze houden onder meer verband met verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens en hogere productie- en distributiekosten.

Ongunstige weersomstandigheden

De OIV verwacht bovendien dat de productie in 2023 lager uitvalt dan eerder geschat. De organisatie gaat nu uit van 237 miljoen hectoliter wijn, terwijl in november nog een schatting van 244 miljoen hectoliter werd gemaakt. Daarmee ligt de wijnproductie een tiende lager dan in 2022. De lagere inschatting is onder andere het gevolg van slecht weer vorig jaar, waaronder vroege vorst, hevige regenval en droogte. Ook wereldwijde schimmelziekten hadden invloed.

Italië produceerde vorig jaar maar liefst 23 procent minder wijn dan in 2022, waardoor het wijnland zijn slechtste jaar doormaakte sinds 1950.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

Afbeelding

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez.

Afbeelding

Hamas: delegatie verlaat Caïro na einde gesprekken over bestand

De onderhandelaars van de Palestijnse beweging Hamas vertrekken deze zondag nog uit Caïro, nu de gesprekken over een wapenstilstand in de Egyptische hoofdstad zijn geëindigd. Dat zei een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP.

Afbeelding

Nieuwszender Al Jazeera op zwart in Israël

Al Jazeera is uit de lucht gehaald in Israël. Na de beslissing van de regering om de activiteiten van de Qatarese nieuwszender te verbieden, is de zender nu op zwart gegaan.

Afbeelding

PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

Afbeelding

Xi gearriveerd in Parijs voor staatsbezoek en begin Europese tour

De Chinese president Xi Jinping is in de Franse hoofdstad Parijs aangekomen voor een staatsbezoek, melden Chinese staatsmedia. Hij heeft er maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.