Lieve Marien moet als stadsgids vaak tientallen minuten wachten tot de toeristen hun behoefte hebben kunnen doen.© Joris Herregods, Getty Images

“Soms drie kwartier wachten tot iedereen geweest is”: stadsgids Lieve (73) kaart tekort aan openbare toiletten in stad aan

Antwerpen -

“Van twintig minuten tot drie kwartier, zo lang moet ik soms wachten tot een volledige groep naar het toilet is kunnen gaan”, vertelt Lieve Marien (73). Als stadsgids ondervindt ze dagelijks de hinder van te weinig openbare toiletten in Antwerpen. De stad is op de hoogte, maar onderneemt voorlopig geen actie.

Ilke Tobback

Enkele weken geleden kaartte Groen Antwerpen het tekort aan openbare toiletten in de stad al aan. Daarop antwoordde het stadsbestuur dat het de nood erkent, maar voorlopig slechts op drie locaties actie onderneemt. Ook voor Lieve Marien (73) is dat aanbod ver van voldoende. Al zeven jaar leidt zij als stadsgids groepen toeristen rond in Antwerpen en ondervindt ze dagelijks hinder door het tekort aan sanitair.

Omdat de toeristen vaak een lange reis achter de rug hebben, is een sanitaire stop al snel genoodzaakt. Maar aangezien er slechts een aantal toiletten ter beschikking is, moet Lieve vaak lang wachten. “Dat gaat van 20 tot zelfs 45 minuten. Logisch dat het niet goed vooruitgaat, want er moeten tientallen mensen tegelijk op slechts twee wc’s. Ik wil best eventjes wachten, maar toeristen zijn vaak gebonden aan een tijdschema waardoor ze slechts een halve rondleiding kunnen doen”, doet Lieve haar verhaal.

“Ik wil best eventjes wachten, maar toeristen zijn vaak gebonden aan een tijdschema waardoor ze slechts een halve rondleiding kunnen doen”

Lieve Marien

Stadsgids

Momenteel maakt ze als stadsgids gebruik van de betalende toiletten op de Grote Markt, op de hoek met de Wisselstraat. Al moet ze daarbij wel rekening houden met de openingsuren. Zo zijn op Lieves laatste gidsbeurt van de dag, rond 18 uur, de deuren van het pand reeds gesloten. Voor de toiletten van het stadhuis geldt hetzelfde verhaal. “Bovendien zijn die enkel te bereiken via een trap. Veel mensen die ik rondleid, zijn niet meer zo mobiel en hebben hier moeite mee.”

Rond 18 uur waren de deuren van de toiletten op de Grote Markt al gesloten.© Joris Herregods

Actie stadsbestuur

Lieve kaartte het probleem al meermaals aan via een mail aan het stadsbestuur, maar ving steeds bot. “Ik vraag al een tijdje om actie te ondernemen, maar dat doet de stad niet. Moest het budget het probleem zijn, dan vind ik dat een flauw excuus. Het bestuur wil Antwerpen in al haar pracht en praal etaleren, maar de basisbehoefte om naar toilet te gaan, wordt gewoonweg aan de kant geschoven. Onze stad is enorm ontwikkeld, waarom pakken ze dit dan niet aan?”

Vroeger kon je onder de brug aan het Steenplein ook naar het toilet gaan, maar die zijn al een tijdje gesloten. Omdat de stopplaats voor bussen zich aan Het Steen bevindt, zou het voor Lieve en andere stadsgidsen de beste oplossing zijn om daar opnieuw een reeks wc’s te voorzien. “Makkelijker kan haast niet”, besluit Lieve.

Lieve vertelt al zeven jaar gepassioneerd over de stad Antwerpen.© Joris Herregods

De toiletten onder de brug aan het Steenplein zijn al een tijdje buiten gebruik.© Joris Herregods

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners