Na een les in de aula mochten de kinderen deelnemen aan een reeks workshops op de universiteit.© Sarah Van den Elsken

Liever naar Kinderuniversiteit dan spelen of sporten: “Ik vind het leuk om échte dingen te leren”

Antwerpen -

Zo’n 150 kinderen tussen 8 en 13 kozen er zaterdag voor om hun tijd door te brengen op de universiteitsbanken van de KU Leuven in de Antwerpse Jezusstraat. Liever dan basketten of tekenen, volgden ze workshops over het beurswezen of ontcijferden ze mysterieuze geschriften. “Thuis doe ik ook experimenten, maar dat mag niet altijd van mama.”

Elien Van Wynsberghe

“Ik zou willen dat ik dit élke zaterdag kon doen”, zegt Eleana (9) enthousiast. De Kinderuniversiteit van de KU Leuven is intussen aan de negentiende editie toe en vindt plaats in verschillende steden in Vlaanderen. De plaatsjes zijn beperkt én gegeerd. “In Leuven zijn alle plekken binnen het halfuur volzet”, zegt Lisa Castro van de KU Leuven. “In Antwerpen, waar we voor de derde keer de Kinderuniversiteit organiseren, duurde het een dag.”

Wat een concert van Billie Eilish is voor de muziekliefhebber, is een zaterdagje Kinderuniversiteit dus voor fans van de schoolbanken. “Met dit initiatief willen we kinderen warm maken voor wetenschappen”, legt Castro uit. “Niet alleen voor de harde wetenschappen, maar ook voor de humane wetenschappen. Spelenderwijs ontdekken kinderen hier hun interesses.”

In een aula krijgen ze les van een echte professor, in vol ornaat.© Sarah Van den Elsken

In de nagelnieuwe campus in de Jezusstraat volgden de kinderen in de voormiddag een les in de aula over de Poolse dichter Zbigniew Herbert. In de namiddag volgde een uiteenzetting over wat recht is en waarom recht nodig is. Als het verboden is om met een hond de supermarkt binnen te wandelen, mag je dat dan wel met een leeuw? En met een knuffeldier? “Alle leerstof wordt op kindermaat en heel interactief aangebracht”, aldus Castro.

“Met dit initiatief willen we kinderen warm maken voor wetenschappen. Niet alleen voor de harde wetenschappen, maar ook voor de humane wetenschappen. Spelenderwijs ontdekken kinderen hier hun interesses”

Lisa Castro

KU Leuven

Nadien was het tijd voor een reeks workshops. De kinderen konden kennismaken met eye-tracking in taalonderzoek, ze leerden mysterieuze schriften ontcijferen, ontdekten spelenderwijs het beurswezen en leerden de eerste kneepjes van gebarentaal.

Spelenderwijs worden de kinderen warm gemaakt voor wetenschappen.© Sarah Van den Elsken

Thuis experimenteren

“Het is de eerste keer dat ik meedoe”, vertelt Eleana. “Ik hoorde erover via mijn school.” Haar moeder Wasana is er ook bij. “Eleana wilde erg graag deelnemen, maar de eerste keer dat ik haar probeerde inschrijven, waren alle plekjes volzet. Dit keer waren we wel bij de gelukkigen.”

En of ze blij is dat ze een dagje op de universiteit mag spenderen. “Ik vind het heel leuk om bij een echte professor in de les te zitten en om échte dingen te leren.” Later wil ze dierenarts worden. Wetenschappen zijn dus wel haar ding. “Thuis doe ik experimenten, maar dat mag niet altijd van mama.” Mama Wasana lacht. “Het is te zien waarmee je experimenteert hé.”

Eleana met haar mama Wasana.© Sarah Van den Elsken

Wat verderop wacht Anna (8) samen met haar moeder Olga Aydogdyyva tot de pauze voorbij is. “Ik vind dit wel een coole plek”, zegt Anna. “Later zou ik ook wel graag studeren op de universiteit. Al weet ik nog niet wat. Rekenen doe ik wel graag. En lezen ook. Zo meteen ga ik een les gebarentaal volgen.”

“Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen in aanraking komen met wetenschappen in de brede zin van het woord”, vertelt Olga. “Haar broer was ook ingeschreven, maar die had een basketbalwedstrijd en wilden zijn team niet in de steek laten.”

Anna en haar mama Olga.© Sarah Van den Elsken

Alexander (13) mag zichzelf een doorwinterde leerling van de Kinderuniversiteit noemen. “Ik denk dat dit mijn tiende deelname is”, zegt hij. “Ik vind het wel leuk om nieuwe dingen te leren. Later zou ik graag naar de universiteit gaan”, zegt hij met een lachje. “Al moet ik wel zeggen dat ik studeren niet altijd even leuk vind.”

Alexander is met tien deelnames een ‘ancien’.© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners