Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

Nieuws
Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.
anp
zondag 28 april 2024 om 09:07
Afbeelding
beeld anp

Voor de biënnale richten landen iedere twee jaar hun eigen paviljoen in op verschillende plekken in de stad. De tentoonstelling van het Vaticaan is in de gevangenis. De werken zijn van negen moderne kunstenaars in samenwerking met gedetineerden.

‘De gevangenis is een harde werkelijkheid en problemen als overbevolking, het gebrek aan voorzieningen en benodigdheden en geweldsincidenten veroorzaken veel lijden. Maar het kan ook een plaats van morele en materiële wedergeboorte zijn’, zei de paus op een binnenplaats tegen gevangenen en gevangenismedewerkers. Volgens de kerkvorst mogen mensen niet vergeten dat iedereen fouten maakt en vergiffenis verdient.

Lange reis

De paus was met de helikopter naar de gevangenis gekomen. De 87-jarige kampt met gezondheidsproblemen en is slecht ter been. Zijn laatste reis was in september, naar Frankrijk.

Na de gevangenis doet hij nog een kerk aan en draagt hij een mis op in de beroemde Basiliek van San Marco. De komende drie maanden legt hij volgens planning vier reizen af binnen Italië, onder meer naar de G7-top in Bari. Het is de bedoeling dat hij in september een lange reis maakt buiten Europa, naar onder meer Indonesië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schoof overlegt met formateur en partijleiders

Beoogd premier Dick Schoof is in de Tweede Kamer om te overleggen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Dinsdagmiddag ging hij lachend zitten aan de tafel waar de vier partijleiders en formateur Richard van Zwol op hem zaten te wachten.

Afbeelding

Van Oord aan de slag met groot windmolenproject Duitsland

Maritiem dienstverlener Van Oord gaat definitief aan de slag met een groot offshore windproject voor het Duitse energieconcern RWE. Het Rotterdamse bedrijf gaat daarbij voor het project Nordseecluster de funderingen voor de windmolens transporteren en installeren.

Afbeelding

Ierland erkent Palestijnse staat ook

Ierland heeft dinsdag officieel de Palestijnse staat erkend, kort nadat Spanje en Noorwegen dit ook al hadden gedaan. De drie landen kondigden hun voornemen vorige week aan, tot grote woede van Israël.

Afbeelding

Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd.

Afbeelding

Nog 36 mensen vast na tegendemonstratie Amsterdam

Van de 73 mensen die maandag zijn aangehouden bij een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie in Amsterdam, zitten er dinsdag rond het middaguur nog 36 vast. Dat meldt een politiewoordvoerster.

Afbeelding

Deurwaarders even vaak op pad als jaar eerder, toename verwacht

Gerechtsdeurwaarders gingen vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren voor het uitdelen van dagvaardingen of beslagleggingen als een jaar eerder. In voorgaande jaren was er juist sprake van een dalende trend.