Direct naar artikelinhoud
politiek

Campagnewagen van Leuvense N-VA in brand gestoken: "Dit moet stoppen"

N-VA-verkiezingskandidaat Lorin Parys.Beeld rv

Onbekenden hebben afgelopen nacht de campagnewagen van verkiezingskandidaat Lorin Parys (N-VA) in Leuven in brand gestoken. Dat meldt het Leuvense parket.

"Onze campagnecaravan is vannacht in brand gestoken door mensen die een aanval plegen op ideeën. Dat moet stoppen", zegt Parys in een videoboodschap op Twitter. "Hier wordt een rode lijn overschreden door het geweld tegen de N-VA."

"Wie denkt dat we hiervan onder de indruk zijn, vergist zich", klinkt het nog. "We gaan ons dubbel zo hard inzetten om die verandering in Leuven effectief waar te maken."

'Wie denkt dat we hiervan onder de indruk zijn, vergist zich'
Lorin Parys

Aangestoken

De caravan stond op het pleintje naast een autogarage tussen de Tiensesteenweg en de Molstraat in Leuven en vloog vannacht om 2.30 uur in brand. De brandweer kon het vuur blussen, maar de campagnewagen werd zwaar beschadigd.

Het parket stelde een branddeskundige aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken en die stelde vast dat de brand werd aangestoken ter hoogte van de rechterband en rechterkant van de carrosserie. De recherche van politie Leuven zal de zaak verder onderzoeken.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

"Dit valt op geen enkele manier goed te praten", reageert Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a). "Met uitzondering van de koningskwestie en Leuven-Vlaams heb ik in het Leuvense en daarbuiten geen weet van brandstichtingen om politieke motieven in de afgelopen 60 jaar."

Deze brandstichting kan volgens Louis Tobback alleen het werk zijn van "onevenwichtigen". Hij wijst erop dat het strafwetboek zeer zware straffen voorziet voor brandstichtingen bij nacht en dat er in de omgeving van de feiten zeker bewakingscamera's aanwezig zijn. "De man moet met N-VA-lijsttrekker Lorin Parys zeker een heel struisvogelei te pellen hebben gehad", aldus Tobback.