© Kioni Papadopoulos

Horecazaken met terras draaien op volle toeren: “De zaken gaan nog beter dan tijdens de zomer”

Met temperaturen van 25 graden en meer kregen de Antwerpse horecazaken dinsdag een onvervalste zomerdag voorgeschoteld. Onnodig te zeggen dat vooral de cafés met een terras gouden zaakjes deden. “De sangria gaat met tientallen de deur uit.”

Greg Van Roosbroeck

12u ’s middags, Bouvaertlaan, Linkeroever. Op een steenworp van de grote appartementsblokken. Het is hier dat Krisje Ploegaert (54) en Werner Verschaeren (56) al 25 zonnige jaren eetcafé San Marco uitbaten. Het terras baat in het zonlicht van ’s morgens 11 tot ’s avonds 19u. Ook vandaag, wanneer de thermometer van de apotheek wat verder zonder verpinken 26 graden aanwijst. “Ik ben versleten”, vecht Krisje tegen de warmte. “Ik voel mijn ellebogen niet meer. En dat dankzij een abnormale maand oktober.”

© Kioni Papadopoulos

Werner komt uit de keuken. Hij is de kok en de man met de cijfers. “We draaien dubbel zo goed als anders in deze periode van het jaar. De mensen zijn niet met vakantie, zoals in de zomermaanden, maar zitten thuis. Als het dan mooi weer is, komen ze massaal naar buiten. Maar we klagen niet.”

“Behalve wanneer de klanten achtereenvolgens een rode en een witte sangria bestellen”, pikt Krisje in. “Ik ben Beerschotsupporter. En van die kleurencombinatie word ik zenuwachtig.”

Nog snel alles meepakken

© Kioni Papadopoulos

“Wij verkopen nog steeds tientallen sangria’s per dag”, zegt Bjorn De Block, ober in café ’t Klokske op de Groenplaats. “En geloof mij: dat is uitzonderlijk in de maand oktober. Doorgaans is dit een kalme maand. Laat staan dat er sangria wordt besteld.”

’t Klokske zit aan de ‘zonnekant’ van het bekende Antwerpse plein. Met de rug naar de Kathedraal. “We hebben in deze periode van het jaar zon van 11 ’s ochtends tot 18u ’s avonds”, zegt De Block. En hij kan het weten ook. Hij staat sinds april in het zonovergoten ’t Klokske. Maar daarvoor werkte hij zes onafgebroken jaren in de naaste buur van ’t Klokske, café... De Zon. “Schrijf maar op dat onze recette dankzij het uitzonderlijke weer een derde hoger ligt dan normaal in deze tijd van het jaar.”

En weg is Bjorn. Om twee tellen later twee studenten met zonnebril van bier te voorzien. Dat wordt straks weer een wazige les.

In La Pipe d’Anvers, een eetcafé in de Cadixstraat op het Eilandje, is de specialiteit scampi met een saus van Elixir d’Anvers. Maar vandaag krijgen de klanten op het terras het toch vooral warm van de zomerse oktoberzon. Het is 14u en ze steekt als een door trappist getapisseerde wesp. “We draaien dubbel zo goed”, vergelijkt chef Kenneth Braeckman (25) de recette met een jaar eerder. Hij houdt La Pipe d’Anvers samen met zijn vriendin open. Ze hebben zon van 11 tot 19u. “Het is niet normaal”, zegt hij, terwijl buiten mensen uit het bedrijfs­leven aan het eten zijn. “We hebben volk van ’s middags tot ’s avonds op ons terras. De mensen pakken nog snel wat zon mee omdat de winter voor de deur staat. En dat merken we aan de inkomsten.”

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

Mannetje meer

De veertig rode terrastafels van Kapitein Zeppos steken nog feller af tegen het Mechelseplein dan anders. Ongetwijfeld door de stralende nazomerzon, die omstreeks 15u naar de 27 graden piekt. Althans, dat zegt de thermometer op de smartphone. Voor Jonathan Dupont (29) is het in ieder geval warm genoeg. De manager van het bekende eetcafé heeft vandaag een mannetje meer dan anders moeten inzetten. “Niet altijd even evident”, zegt hij. “In de zomermaanden kunnen we rekenen op job­studenten. Maar die zitten nu allemaal op school. Het zijn dan ook abnormale weken. Het afgelopen weekend hebben we de beste recette van het jaar gedraaid. Beter dan eender welke dag in de vakantie. Zelfs beter dan met de beroemde ­Mechelsepleinfeesten eind juni. De mensen willen nog een laatste keer profiteren van het zonnetje. Al mag dat van mij natuurlijk nog een hele tijd blijven schijnen.”