Moordenaar van jonge moeder lijkt na bijna 60 jaar alsnog in de val te lopen dankzij DNA-match

© Calumet City Police Department

Onverhoopt denkt de politie in de Amerikaanse staat Illinois een brute moord op een jonge moeder na bijna 60 jaar alsnog te hebben opgelost. Een DNA-match leidde afgelopen maandag tot de arrestatie van de 78-jarige James Barbier.

“Het was misschien wel het mooiste telefoontje uit mijn leven”, zegt Paula Larson aan de lokale zender ABC Chicago over het belletje van de politie dat ze een verdachte hebben aangehouden voor de moord op haar moeder 57 jaar geleden.

120 messteken

Larson was nog maar een baby van 2,5 maand oud toen haar 18-jarige moeder Karen Snider in 1966 in haar woning in Calumet City, een voorstad van Chicago in de Amerikaanse staat Illinois, met zo’n 120 messteken om het leven werd gebracht. Haar echtgenoot vond haar zwaar toegetakelde lichaam toen hij later die avond thuiskwam. Baby Paula lag ongedeerd in haar wiegje.

Snel na de moord kreeg de politie al James Barbier in het vizier. Hij was een vriend en collega van Sniders echtgenoot bij de spoorwegen en wekte de achterdocht van de rechercheurs omdat hij op Paula’s begrafenis verscheen met opvallende verwondingen. De vrouw van Barbier verklaarde later dat haar man op de avond van de moord met snijwonden was thuisgekomen en een nerveuze indruk had gemaakt. Zijn kleding had hij bovendien nog diezelfde avond in de wasmachine gestopt.

Hoewel Barbier werd opgepakt en verhoord, kreeg de politie het bewijs tegen hem niet rond en bleef de moord onopgelost.

Bloedvlek op kleding

Totdat het onderzoek in 2022 werd heropend en met moderne technieken een DNA-profiel kon worden vastgesteld uit bloedvlekken die destijds op de kleding van het slachtoffer werden gevonden. Dat leidde tot een match met het DNA van de inmiddels bejaarde Barbier. De verdachte van toen kon daardoor onherroepelijk met de moord gelinkt worden.

“Mijn familie heeft altijd geloofd dat dit de dader is”, zegt Larson. “Toch had ik de hoop opgegeven. Ik had nooit gedacht dat er alsnog een DNA-match zou zijn, omdat die mogelijkheid vroeger niet bestond. Ik ben ontzettend dankbaar dat dit kledingstuk al die tijd goed is bewaard.”

Barbier is afgelopen maandag aangehouden in de staat Missouri. Hij is aangeklaagd voor moord, al heeft een rechter besloten dat hij een proces voorlopig onder huisarrest mag afwachten vanwege zijn hoge leeftijd en broze gezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen