De grote boomhut is de blikvanger op de vernieuwde speelplaats.© Joren De Weerdt

Leerlingen Sint-Pietersschool nemen nieuwe groenere speelplaats in gebruik: “Grote boomhut is de blikvanger”

Mechelen -

In de Mechelse Sint-Pietersschool werd woensdag de gloednieuwe speelplaats ingehuldigd. Onder impuls van enkele geëngageerde ouders werd de speelplaats vergroend. Er kwamen heel wat bomen en struiken bij, net als een indrukwekkende boomhut en verschillende natuurlijke speelhoekjes.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Metamorfose voor speeltuin in Park Kalverenstraat: “Meer beplanting en schaduw, maar ook ondergrond van zand”

Ooit had basisschool Sint-Pieter al een deels groene speelplaats, maar die werd later verhard. Op initiatief van de directie en enkele gedreven ouders, werd die fout nu rechtgezet. Ze dienden een subsidieaanvraag in bij het Agentschap Natuur en Bos en bij enkele andere instanties. Zo verzamelden ze voldoende financiële middelen om van de betonnen speelplaats een groene oase te maken.

“Samen met enkele ouders hadden we al eens een klein stukje onthard en dat smaakte naar meer”, zeggen Silvie Neuts en Pieter Deleu. “Zeker omdat er heel weinig groen en nauwelijks schaduw was op de speelplaats. Samen met de school en de stad kwamen we tot een project dat uiteindelijk leidde tot 300 vierkante meter ontharding, zeven nieuwe bomen en talloze nieuwe hagen en andere aanplantingen, zoals groenslingers.”

In de zandbak kunnen de kindjes aan de slag met potten en pannen.© Joren De Weerdt

Naast meer planten zijn er ook meer spelimpulsen voor de leerlingen. “Een imposante boomhut is de grote blikvanger”, zegt directeur Dirk Letens. “Maar we hebben ook een grotere zandbak die aansluit op de kleuterklassen, er komen nog klimbomen bij en er werd een bouwhoek met buizen, takken en touwen ingericht. De uitgebroken stenen werden hergebruikt om een amfitheater en een gezellige zithoek te realiseren.”

Juiste keuze

“Sommige scholen kiezen nog steeds bewust voor een betonnen speelplaats, want zand en aarde zorgen voor vuilere klassen en gangen”, zegt Letens. “Maar als je de kinderen ziet ravotten op de nieuwe speelplaats, weten we dat dit de juiste keuze was. Zelfs de oudste leerlingen zijn er helemaal weg van. In de wijk Nekkerspoel zitten we in een sterk verstedelijkte omgeving. Ieder stukje bijkomend groen is dan ook mooi meegenomen.”

Een glijbaan kon op de vernieuwde speelplaats niet ontbreken.© Joren De Weerdt

Park Kalverenstraat

Binnen hetzelfde project, dat zo’n 200.000 euro kostte en grotendeels gesubsidieerd werd, werd ook al een deel van het Park Kalverenstraat naast de school vernieuwd. Er werd een grote zandbak gerealiseerd en er kwamen extra bomen, planten en speelelementen zoals een kleine glijbaan.

De vernieuwde speelplaats van de Sint-Pietersschool.© Joren De Weerdt

De vernieuwde speelplaats van de Sint-Pietersschool.© Joren De Weerdt

De vernieuwde speelplaats van de Sint-Pietersschool.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners