© Bart Borgerhoff

Dylan Groenewegen sprint naar de zege in de Ronde van Limburg

Dylan Groenewegen heeft de Ronde van Limburg op zijn naam geschreven. De Nederlander van Jayco AlUla was na bijna 200 kilometer tussen Hasselt en Tongeren de sterkste in de verwachte (lastige) massasprint. Groenewegen was sneller dan Maurice Ballerstedt en Arnaud De Lie, en volgt op de erelijst Genkenaar Gerben Thijssen op.

Giulia Luyckx en Vincent Van Genechten

De Lie kwam vlak voor de beruchte laatste bocht in Tongeren ei zo na ten val. Matteo Moschetti wilde nog snel binnendoor steken en deed daardoor een renner van Tudor wankelen, waardoor De Lie een technisch hoogstandje moest uithalen om niet te vallen…

“Ik weet niet wat er precies gebeurde”, aldus De Lie na de finish. “Het ging supersnel. Ik zat bijna in het wiel van Dylan want met die bocht was positie zoeken enorm belangrijk. Maar nu… Niet dat ik moest remmen, maar elke seconde niet trappen, dan kom je te laat. Ik ben echter blij met dit resultaat. Je komt altijd voor winst, maar winnen kan niet altijd. Misschien de volgende keer. Of dit vertrouwen geeft voor de Tour? Die is nog ver weg hé. Het wordt mijn eerste grote ronde, maar ik heb daarvoor ook nog doelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanaf het Kolonel Dusartplein namen 132 renners de start voor een lange lus van 70 kilometer, gevolgd door drie plaatselijke ronden, van elk 39,2 kilometer, met daarin de beklimmingen van de Kolmontberg en Zammelenberg, alsook de kasseizones in Manshoven en Op de Kriezel in Horpmaal. Victor Vercouillie en Stijn Appel zorgden voor een korte afscheiding na zowat 35 kilometer koers. Een lang leven was hun poging evenwel niet beschoren. Meer geluk kenden Darren van Bekkum, Kamil Malecki en Roland Thalmann, die er na 45 kilometer vanonder muisden. Dit drietal vatte de tweede beklimming van de Keiberg aan met een voorgift van 2:50 op het peloton. Bij het aansnijden van de voorlaatste ronde telde het trio nog een voorsprong van 2:20 op de grote groep waarin Thomas De Gendt veel werk verrichtte.

Ter hoogte van de kasseizone ‘Op de Kriezel’ was de voorgift geslonken naar anderhalve minuut. De nervositeit nam toe in het peloton en dat resulteerde op 55 kilometer van de eindmeet tot een valpartij. Onder de voornaamste slachtoffers waren Jens Vandenbogaerde, Mauro Verwilt, Mads Andersen, Jan Kino en Martins Pluto. William Cormac Nisbet maakte daarop in zijn eentje de oversteek naar de leiders. Het was diezelfde Nisbet die samen met Malecki nog even bleef geloven in de vlucht, terwijl de rest werd gegrepen door het peloton. Wat verderop werden ook Nisbet en Malecki opgeraapt. Petr Kelemen begon met een kleine voorsprong aan de slotronde, maar werd wat verderop gegrepen. Het bleef onrustig met tal van aanvalspogingen, waaronder die met Huub Artz, Julien Vermote en Joel Nicolau, maar de teams met sprinters aan boord zorgden ervoor dat het toch beslist zou worden na een massaspurt. Daarin haalde Dylan Groenewegen zijn gelijk.

Op de erelijst is Groenewegen de opvolger van Genkenaar Gerben Thijssen. Voor de Nederlandse sprinter was het nog maar de tweede zege van het seizoen. Eind januari opende hij het jaar met een overwinning in de Classica Valenciana.

Uitslag: 1. Dylan Groenewegen in 4u30:40, 2. Maurice Ballerstedt z.t., 3. Arnaud De Lie, 4. Alexander Kristoff, 5. Gerben Thijssen, 6. Matteo Moschetti, 7. Simon Dehairs, 8. Daniel Stampe, 9. Toon Aerts, 10. Marc Brustenga.

Herbeleef de koers hier:

Giulia Luyckx
"Ik heb gekeken naar de laatste bocht van vorig jaar. Ik wilde als eerste door de bocht rijden en dat heb ik gedaan."
Dylan Groenewegen
Giulia Luyckx
Uitslag
  1. Dylan Groenewegen 
  2. Maurice Ballerstedt 
  3. Arnaud De Lie
  4. Alexander Kristoff
  5. Gerben Thijssen
  6. Matteo Moschetti
  7. Simon Dehairs
  8. Daniel Stampe
  9. Toon Aerts 
  10. Marc Brustenga
Giulia Luyckx

Top drie 

  1. Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)
  2. Maurice Ballerstedt (Alpecin - Deceuninck)
  3. Arnaud De Lie (Lotto Dstny)
Giulia Luyckx
Dylan Groenewegen wint deze editie van de Ronde van Limburg.
Giulia Luyckx
Ze zijn nu al aan het sprinten op 1 kilometer van het einde. 
Giulia Luyckx
Lotto Dstny op kop van het peloton. 
Giulia Luyckx
De koproep wordt gegrepen door het peloton.
Giulia Luyckx
Giulia Luyckx
Uno-X Mobility trekt door in het peloton. Eriksson ontsnapt. 
Giulia Luyckx
Joel Nicolau, Julien Vermote en Huub Artz versnellen. 
Giulia Luyckx
Julien Vermote versnelt en valt zijn eigen ploegmaat, Tosh Van der Sande aan. 
Giulia Luyckx
Giulia Luyckx
Het peloton begint aan de Kolmontberg (0,8 km aan 2,2%). Het steilste stuk is 6%. 
Giulia Luyckx
De laatste 10 km gaan in. Er volgen nog twee heuvels: Kolmontberg en Zammelenberg. 
Giulia Luyckx
Simon Pellaud wordt opgepikt door het peloton. 
Giulia Luyckx
 Nog 9 km tot de voet van de Kolmontberg (0,8 km aan 2,2%)
Giulia Luyckx
Nørtoft moet terug aansluiten bij het peloton. Pellaud heeft een voorsprong van 11 seconden. 
Giulia Luyckx
Giulia Luyckx
Giulia Luyckx
Het peloton passeert voor een laatste keer de kasseistrook van Manshoven. 
Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer