In Dubai viel meer neerslag op 1 dag dan normaal op 1 jaar.
Foto: Kristof Geerits

"Honderden defecte luxewagens langs de kant van de weg en chaos in winkelcentrum": Kristof uit Laken getuigt over hevige regenval in Dubai

Door de hevige neerslag in Dubai is in een van de grootste winkelcentra in de stad chaos ontstaan en staan honderden defecte luxewagens langs de kant van de weg. Dat getuigt Kristof Geerits uit Laken, die momenteel met vakantie is in Dubai. De woestijnstad werd getroffen door de hevigste regenval sinds het begin van de metingen.

Straten staan blank, onder water gelopen winkelcentra en geannuleerde vluchten: de hevige regenval in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) legde de miljoenenstad gisteren helemaal plat.

Van maandagnacht tot dinsdagavond viel er maar liefst 142 millimeter regen, wat meer dan anderhalf keer zoveel is als er normaal op een jaar valt in Dubai (94,7 millimeter).

Het water viel 24 uur lang non-stop met bakken uit de lucht

Kristof Geerits, met vakantie in Dubai

Iets wat de 26-jarige Kristof Geerits uit Laken niet had verwacht. Hij arriveerde afgelopen zaterdag in Dubai om er een weekje van het mooie weer te genieten. Dat draaide door de hevige regenval even anders uit.

"Maandagavond begon het plots hevig te regenen, en dat is niet meer gestopt tot 11 uur gisterenavond", getuigt Kristof vanuit zijn hotelkamer in Dubai. "Het water viel 24 uur lang non-stop met bakken uit de lucht."

Mensen lieten hun auto's achter langs de weg.
Foto: Kristof Geerits

"De mensen hier zijn zoveel water niet gewoon, en dat merk je. De meesten zijn gewoon met hun auto de baan op gegaan, om zich vervolgens vast te rijden in het water. Daardoor staan honderden luxe-auto's langs de weg die het begeven hebben of niet meer verder konden rijden."

Het water sijpelde binnen in de winkels door de lichten en de speakers in het plafond

Kristof Geerits, met vakantie in Dubai

Ook Dubai Mall, een van de grootste winkelcentra in de stad en gelegen in de schaduw van de Burj Khalifa, moest eraan geloven. "Veel mensen dachten te schuilen in het winkelcentrum, maar dat was geen optie", aldus Kristof.

"Het water sijpelde gewoon binnen in de winkels door de lichten en de speakers in het plafond. De mensen stonden tot hun enkels in het water. De infrastructuur hier is duidelijk niet voorzien op zoveel regen in een keer. Het was letterlijk en figuurlijk dweilen met de kraan open."

Chaos

De combinatie van de wateroverlast en drukte veroorzaakte onrust in het winkelcentrum. "De winkels gingen dicht en de mensen die bijvoorbeeld nog eten moesten kopen, konden dat plots niet meer. Daarnaast stroomden er steeds meer mensen het winkelcentrum binnen die wilden schuilen voor de regen."

"Omdat openbaar vervoer geen ding is in Dubai probeerden heel wat mensen ook tegelijk een taxi te zoeken, maar die reden uiteraard bijna niet meer rond", vertelt Kristof. "Die samenloop van omstandigheden leidde tot een zekere chaos bij de mensen."

Op dit moment schijnt de zon weer in de woestijnstad en wordt er hard gewerkt om het water weg te krijgen. "In Dubai is er geen waterafvoer in de weg en bijna alles is hier verhard. Het water kan dus nergens naartoe. Er worden nu vrachtwagens ingezet om het water weg te pompen. Gek genoeg is er in het winkelcentrum bijna niets meer te zien van de wateroverlast."

In Dubai Mall is bijna niets meer te zien van waterschade of vuilnis.
Foto: Kristof Geerits

Ondanks de regen laat Kristof zijn vakantie niet verpesten. "Het is een heel andere ervaring geworden dan ik had verwacht, maar het is tegelijk wel heel uniek. De zon schijnt weer en we kunnen opnieuw aan het zwembad liggen, dus ik laat het niet aan mijn hart komen."

"Ook de gemoedstoestand bij de mensen hier is over het algemeen goed. Het is een beetje vergelijkbaar wanneer er bij ons plots een groot pak sneeuw valt en heel het land even plat ligt. Ik hoop alleen dat we zonder problemen onze vlucht terug kunnen nemen aankomende zondag", besluit Kristof.

Bekijk: Dubai kreeg evenveel regen over zich als in een heel jaar

Videospeler inladen...

Meest gelezen