Helemaal fiscaal interessant wordt het wanneer je kinderen hebt.
Foto: Freepik.com

Dit is (fiscaal) de meest interessante gezinssituatie

Nergens worden alleenstaanden zonder kinderen zo zwaar belast als in ons land. Fiscaal is het interessanter om getrouwd te zijn of met iemand wettelijk samen te wonen. Nog meer belastingvermindering krijg je als je kinderen ten laste hebt. Wat is fiscaal gezien de meest interessante gezinssituatie?

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwoont, heb je meer fiscale voordelen dan wanneer je (officieel) geen partner hebt. Helemaal fiscaal interessant wordt het wanneer je kinderen hebt. Kinderen opvoeden kost veel geld, maar in je belastingaangifte zijn ze wel interessant. Zeker wanneer je minstens drie kinderen ten laste hebt.

Fiscale voordelen voor getrouwde/wettelijk samenwonende koppels

Je kan feitelijk of wettelijk met iemand samenwonen. Feitelijk samenwonen wil zeggen dat je met iemand op hetzelfde adres gedomicilieerd bent. Dat kan met eender wie zijn en je hebt geen enkele wettelijke bescherming. Wettelijk samenwonen kan door een officiële verklaring te ondertekenen op het gemeentehuis. Wettelijk samenwonen kan met je liefdespartner, maar ook met bijvoorbeeld familieleden of mensen met wie je geen relatie hebt.

Op fiscaal vlak is wettelijk samenwonen of getrouwd zijn hetzelfde. De partners worden dan gezamenlijk belast en moeten samen een aangifte indienen. Het belangrijkste fiscale voordeel van getrouwd of wettelijk samenwonend te zijn, is het huwelijksquotiënt.

Als jij of je echtgeno(o)t(e) geen of weinig beroepsinkomsten heeft, dan zorgt het huwelijksquotiënt er automatisch voor dat een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het grootste inkomen overgeheveld wordt naar de andere partner. Dat deel wordt dan aan een lager tarief belast waardoor je samen minder belastingen zal moeten betalen.

Fiscale voordelen met kinderen

Wanneer je kinderen ten laste hebt, wordt het fiscaal gezien nog interessanter. Dat komt omdat de belastingvrije som per kind wordt opgetrokken. Zowel voor biologische kinderen als voor adoptie- of pleegkinderen.

Elke Belgische belastingbetaler heeft een belastingvrije som van 10.570 euro (bedrag voor 2024). Als je inkomen lager is dan dat bedrag, hoef je geen belastingen te betalen. Per kind ten laste wordt dat bedrag hoger. In 2024 betekent dat:

  • 1 kind: 1.920 euro erbij
  • 2 kinderen: 4.950 euro erbij
  • 3 kinderen: 11.090 euro erbij
  • 4 kinderen: 17.940 euro erbij
  • Meer dan 4 kinderen: 17.940 euro + een supplement van 6.850 euro per extra kind

Welke voordelen lopen alleenstaanden nog meer mis?

Als je geen kinderen hebt, ontvang je ook geen Groeipakket, dat is de vroegere kinderbijslag. Ouders krijgen een startbedrag, een maandelijks basisbedrag en schoolbonussen. Daarop moeten geen belastingen worden betaald.

Als je voor 1 januari 2020 een hypothecaire lening hebt afgesloten voor de aankoop van je enige en eigen woning, dan kreeg je de zogenoemde "woonbonus". Een deel van de afbetaling van je lening mocht je fiscaal aftrekken.

Aangezien die belastingvermindering toegepast werd per belastingplichtige, konden koppels die getrouwd of wettelijk samenwonend waren dezelfde lening twee keer inbrengen in de aangifte.

Die fiscale ongelijkheid is intussen verleden tijd, want de woonbonus is sinds 1 januari 2020 afgeschaft. In de plaats daarvan betaal je minder registratierechten bij de aankoop van een huis of appartement als dat je eigen en enige woning is. Ook de "federale woonbonus" voor een lening die je bent aangegaan voor een tweede woning is intussen afgeschaft. Enkel hypothecaire leningen die in 2023 zijn afgesloten komen nog in aanmerking.

Meest gelezen