© rr

Chiro lanceert leidraad voor Zwarte Piet op sinterklaasfeest: “Niet pikzwart en zonder kroeshaar”

Chirojeugd Vlaanderen raadt zijn leiding aan om voorzichtig te zijn met de beeldvorming van Zwarte Piet op sinterklaasfeesten. Die verwijst best niet naar een koloniaal verleden”, adviseert Chiro, die een webpagina met tips en tricks lanceert. “Hoewel de discussie in Vlaanderen is gaan liggen, zitten veel chirogroepen nog met vragen”, zegt nationaal secretaris Niels de Ceulaer.

Jan Stassijns

Chirojeugd Vlaanderen heeft vorig jaar al beslist om in zijn communicatie af te stappen van de traditionele “Zwarte Piet met koloniale kenmerken”. Traditioneel nodigen heel wat lokale afdelingen in deze periode Sinterklaas en Zwarte Piet uit. De Chiro heeft daarom een webpagina gelanceerd met tips en tricks, filmpjes, foto’s en kleurplaten als leidraad voor leiding.

© rr

“Het stereotiepe beeld van Zwarte Piet kan voor sommige kinderen kwetsend zijn. De Chiro wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich thuis voelen. Daarom kiezen we voor een Zwarte Piet zonder die koloniale elementen”, zegt Niels de Ceulaer, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. “Zwarte Piet hoeft niet pikzwart te zijn, en niet per se kroeshaar of rode lippen te hebben. En hoewel de discussie rond Zwarte Piet in Vlaanderen is gaan liggen, merken we dat veel chirogroepen toch nog met vragen zitten. De leiding wordt daarover aangesproken tijdens de werking en weet niet altijd hoe te reageren. Daarom leek het ons een goed idee om iets aan te reiken waar de leiding op kan terugvallen. Tegelijk laten we onze groepen stilstaan bij het onderwerp.”

Vooral dat laatste is een belangrijk element, ook voor Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Wij delen het idee dat het sinterklaasfeest een feest voor iedereen moet zijn”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. “Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheden van kinderen, ouders en omgeving en het is ook zinvol om te overwegen om de figuur van Zwarte Piet bij te sturen. De webpagina van Chiro is een goed initiatief. We leggen ook geen verbod op, maar vragen onze groepen om daarover na te denken. We vertrouwen op de creatieve vindingrijkheid van onze jongeren. Het sinterklaasfeest moet vooral speels en plezant blijven.”

“Zinloze discussie”

Geert Vandenhende, voorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen ligt niet wakker van de haarkleur of outfit van Zwarte Piet. “Dat is de mode”, zegt Vandenhende. “Maar één ding moet duidelijk zijn: Zwarte Piet is zwart. En hij is zwart omdat hij door de schoorsteen kruipt. Hij is geen Afrikaan en heeft geen koloniaal verleden. Dat is nooit zo geweest. Een roetpiet is een Zwarte Piet in opleiding. Hij is de kindervriend en geen hulpje van de Sint. Het is een zinloze discussie. Er zijn instanties die denken dat ze advies moeten geven, het in regeltjes moeten gieten en politiek correct willen zijn. Dat is zinloos en gewoon niet slim, want uiteindelijk zijn het de kinderen die beslissen over wat een echte Zwarte Piet is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER