Direct naar artikelinhoud
Kompass Klub

Raad van State fluit burgemeester Mathias De Clercq terug: Kompass Klub mag weer open

Kompass Klub GentBeeld RV

De Raad van State heeft beslist dat de Kompass Klub weer open mag. De straf die burgemeester Mathias De Clercq oplegde – een sluiting van 4 maanden – is buiten proportie, oordeelt de raad. Of er dit weekend al terug gefeest wordt valt af te wachten, de uitbater gaf eerder al aan vooral overleg met de burgemeester te willen.

Op 13 maart beslist de stad ‘bij burgemeestersbevel’ dat de populaire Kompass Klub, vlakbij de Ghelamco Arena, 4 maanden dicht moet. Reden: te veel incidenten met drugs, en te weinig inspanningen om daar iets aan te doen. Er bestaat op dat moment een kans dat de club na 2 maanden terug open mag, als kan aangetoond worden dat er wel degelijk maatregelen zijn genomen om druggerelateerde incidenten tegen te gaan. Een schok voor de Gentse uitgaanswereld. Er wordt massaal gereageerd tegen de sluiting, en de club zelf stapt meteen naar de Raad van State, om via een spoedprocedure de sluiting ongedaan te maken.

De auditeur gaf Kompass Klub vrijdag al gelijk, en noemde de straf volledig buiten proportie. Het lag dan ook in de lijn van de verwachtingen dat de Raad van State die mening zou volgen. Dat gebeurt immers in het overgrote deel van de gevallen. Exit sluiting dus, maar wat nu? In principe kan de club dit weekend gewoon terug open. Maar even goed kan de burgemeester een nieuw bevel tot sluiting uitschrijven. De hele zaak kan dus ontaarden in een juridisch steekspel, waar niemand baat bij heeft en ook niemand zin in heeft.

De partijen nemen de tijd om het arrest van de Raad door te nemen, om daarna te reageren. Maar Jens Grieten van Kompass Klub gaf eerder al meermaals aan dat hij vooral hoopt op een constructief gesprek met de burgemeester zelf, om samen tot oplossingen te komen. Tot nu werd de boot daarvoor afgehouden op het stadhuis.

De Clercq gaat overleggen

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) gaat overleggen met de directie van Kompass Klub, twee weken nadat hij de nachtclub liet sluiten. “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en zal dat in de toekomst ook blijven doen”, zegt de burgemeester na het arrest. Voorlopig komen er geen nieuwe bestuurlijke maatregelen.

“De Raad van State stelt dat ik als burgemeester terecht en correct heb opgetreden”, aldus De Clercq, “maar dat de duur van de sluiting onvoldoende gemotiveerd is. Ik ga nu het arrest verder bestuderen.”

Kompass Klub-bezieler Jens GrietenBeeld VDS