© Sven Dillen

Twee topslagers sluiten voor het eerst met kerst en Nieuwjaar: “Het is de laatste keer geweest”

Twee grote Limburgse topslagers sluiten voor het eerst hun zaak tijdens de drukke eindejaarsperiode. Voor de berg bestellingen hebben ze te weinig personeel waardoor ze niet hun geroemde kwaliteit kunnen leveren. Ze vinden onvoldoende werkkrachten en door dure nacht- en overuren verdienen ze er amper aan.

Marij WYERS

Sluit u uw zaak ook tijdens kerst en Nieuwjaar? Laat het ons weten via hier@reageren.be

Tijdens de drukste periode van het jaar zijn slagerij-traiteur Oosterbosch in Hasselt en poelier Lieben in Genk gesloten. Niet omdat er geen bestellingen zijn, wel omdat het er zó veel zijn waardoor ze niet hun gekende kwaliteit kunnen garanderen. “Met Kerstmis bereiden we zo’n 600 bestellingen waarvan bijna 4.000 mensen eten. Dat moet allemaal top zijn, vers, kwaliteit… dan mag er niets fout lopen. Stel dat een personeelslid ziek valt”, zegt Freddy Oosterbosch die de slager al 34 jaar uitbaat, samen met zijn broer Johan. “Hij is de baas (lacht). We sloten nooit de deuren. Ik ben zelfs getrouwd in mijn slagersschort (lacht).”

Nachtwerk

Volgens de slager is de eindejaarsperiode zo gespannen doordat er een chronisch tekort is aan personeel. “Vorig jaar hebben we de laatste week met zes man twee nachten doorgewerkt. Door al die nacht- en overuren tijdens de feestdagen branden we ons eigen personeel op en ligt de bereidingsprijs erg hoog. Dan verdien je zelfs niks meer aan die vele bestellingen. Toen ik mijn Genkse collega-poelier van Lieben op 5 januari aan de lijn had, zegden we nog tegen elkaar: het is de laatste keer geweest.”

En zo geschiedde het. Ook wild- en gevogeltespecialist Lieben sluit de zaak van 15 december tot 3 januari. “Wij krijgen die massa eindejaarsbestellingen organisatorisch niet meer gedraaid. We hebben vijftien mensen vast in dienst, maar voor die bestellingen zou ik er in die week drie keer zoveel moeten hebben. Er is een tekort aan personeel, bovendien kun je werkkrachten niet opleiden voor maar één week werk per jaar”, zegt zaakvoerder Jos Brouckx, derde generatie bij Lieben Wild en Gevogelte. “De voorbije jaren hebben we dag en nacht gewerkt maar op een bepaalde leeftijd gaat dat niet meer. Die feestdagen gaan ten koste van mijn personeel - waar we dan erg veel van verwachten - en onze gezondheid.”

Huisbereid

Volgens de twee topzaken zijn ze het slachtoffer geworden van hun succes. Ze zien geen andere oplossing dan een sluiting omdat ze geen klanten willen teleurstellen. “We kunnen in de feestperiode niet doseren. We willen de bestellingen niet limiteren en we kunnen ook niet tegen de klanten zeggen dat we maar de helft bedienen. Mensen komen net omdat we alles zelf bereiden en ik weiger om dan bijvoorbeeld een industrieel vervangproduct te verkopen”, zegt Jos Brouckx. Vanuit heel Limburg zakken mensen naar Genk af voor de gevulde kalkoen die er in eigen slagerij wordt ontbeend en gevuld. “We maken die nog, maar dan moeten mensen ze invriezen tot kerst.” Slager Oosterbosch is nog open tot en met 22 december. “Voor onze klanten spelen we liever 51 topmatchen dan 1 Uefabeker”, zegt Freddy Oosterbosch. Broer Johan liet zijn kinderen al weten dat ze met kerst bij hem mogen dineren en dat hij ‘wakker’ zal zijn. “Voor het eerst in 34 jaar zal ik niet in slaap vallen van vermoeidheid (lacht luid).”

Tendens

Volgens de slagers tekent deze tendens zich al langer af in andere provincies. “Vooral bij de drukste zaken waar de eindejaarsperiode uiteindelijk onhaalbaar wordt”, zegt Jos Lieben. De klanten tonen begrip voor de sluiting. “Iedereen wil met kerst thuiszitten en ik ben er zeker van dat volgend jaar nog meer slagerijen gaan volgen”, zegt Freddy Oosterbosch.

De andere bekende slagerij Quetin in Hasselt is dat niet van plan. “Wij zijn het aan onze klanten verplicht om hen het hele jaar te bedienen, ook voor de feestdagen”, zegt Anthony Mestré. Ook daar vraagt het heel wat organisatietalent om alle feestgerechten klaar te krijgen. “Al van in augustus ben ik aan het bekijken hoe we dat kunnen organiseren en voorbereiden. Naast nachtwerk zullen we ook studenten inschakelen via flexi-jobs. Het is bijna doodgaan in die weken, maar we laten onze klanten niet in de steek.”