"Fruityoghurt is een gezonde keuze" Waar of niet?

Yoghurt is gezond en fruit ook. Is fruityoghurt dan ook een gezonde keuze? De diëtisten van het Centrum voor Gezonde Voeding en Diëtiek UZ Gent beantwoorden uw vragen over gezond eten.

Yoghurt is, net als alle zuivelproducten, een bron van eiwitten en calcium, belangrijk voor onder andere onze botten en spieren. De combinatie met fruit lijkt dan ook top. Alleen: de meeste fruityoghurts in het winkelrek zijn erg suikerrijk! Yoghurt bevat van nature al suiker (de lactose), en als er fruit aan toegevoegd wordt, krijg je er meteen de suiker uit het fruit bovenop. Vaak gaat er nog extra suiker bij om het product commercieel aantrekkelijk te maken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het toegelaten percentage toegevoegde suiker in kant-en-klare producten wel teruggebracht naar 5 procent.

Opgelet: het gehalte aan fruit in veel fruityoghurts is aanzienlijk lager dan de overvloed die de verpakking laat zien. Zo betekent 6 procent aardbeien per 100 gram yoghurt, dat een standaard potje van 125 gram ongeveer een ... halve aardbei bevat.

Magere, halfvolle en volle natuuryoghurt hebben elk een wettelijk bepaald vetpercentage. Maar door toevoeging van suikers kan een magere fruityoghurt soms meer calorieën bevatten dan een volle.

Conclusie: wil je het echt gezond houden, voeg dan gewoon zelf fruit toe aan natuuryoghurt. Je bent meteen goed op weg naar de aanbevolen dagelijkse consumptie van 2 à 3 stukken fruit per dag.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Vraag het aan de diëtist

Hoofdpunten

Keuze van de redactie