Direct naar artikelinhoud
DM zapt

Wat alcohol met een mensenlichaam doet? Een volstrekt overbodige onderzoeksvraag

Kat en Lyn Kerkhofs.Beeld VIJF

In DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon over Tipsy, het ‘experiment’ van de zussen Kerkhofs.

Het blijkt een trend te zijn. Heb je een programma-idee waarvan je met de beste wil van de wereld niet kan uitleggen waarom het op tv zou moeten komen? Geef het dan een wetenschappelijke look and feel en voor je het weet, zwermt er een cameraploeg om je heen. Het relatie-experiment Blind Getrouwd moest bewijzen dat het vinden van de ware vooral een zaak van wetenschap is. In Sextape mochten we aan het handje van experte Goedele Liekens in de Vlaamse slaapkamers binnenkijken. Koppels was dan weer een poging om uit te maken of professionele relatietherapie ook in televisievorm kan werken. 

En nu is er dus Tipsy. Een − jawel − experiment waarmee Kat en Lyn Kerkhofs willen onderzoeken wat alcohol met een mensenlichaam doet. Een volstrekt overbodige onderzoeksvraag trouwens. Het grootste deel van de Vlaamse bevolking kan zonder al te lang nadenken vertellen wat het dagelijks innemen van een behoorlijke portie alcohol met het lichaam doet. Dat weerhoudt de twee dames er niet van om zich vol overgave op hun wetenschappelijke taak te storten. 

Wetenschappelijke doorbraak

Een bezoekje aan de obligate expert moet het experiment aan de nodige sérieux helpen. En zoals het bij tv-experimenten hoort, kan de deskundige niet genoeg benadrukken hoe ernstig we het hele gebeuren wel moeten nemen. Alcohol drinken kan tot een maagontsteking leiden, leren we. Ook een pancreasontsteking loert om de hoek en zelfs braken is een mogelijkheid. Stel je voor! Al dat toekomstige onheil weerhoudt beide zussen er niet van om het op een ongebreideld zuipen te zetten. Alles voor de wetenschap, nietwaar. 

Het grootste deel van de Vlamingen kan zonder al te lang nadenken vertellen wat het dagelijks innemen van een behoorlijke portie alcohol met het lichaam doet

Gelukkig levert dat al snel resultaat op. Zo stellen de zussen proefondervindelijk vast dat het na een paar pinten, een shot tequila en een gin-tonic of twee moeilijker is om op één been te blijven staan. Van een wetenschappelijke doorbraak gesproken. Ook de tongbreker ‘de whiskymixer mixt de mix-whisky in de whiskymixer’ komt er met alcohol in het bloed net iets minder vlot uit. En als klap op de vuurpijl is er de verrassende vaststelling  dat alcohol pijnprikkels minder scherp doet binnenkomen. We kunnen met andere woorden op onze twee oren slapen: de zussen Kerkhofs hebben hun lichaam niet voor niets aan de wetenschap geschonken.