Ook dat nog

Geen Pablo Escobar-mokken of -badjassen: EU wil naam van drugsbaron niet als merk registreren

© picture alliance via getty image

De naam van de overleden drugsbaron Pablo Escobar mag niet als merk geregistreerd worden. Dat heeft het Europese Gerecht dinsdag beslist. Het was Escobars broer die de naam van de overleden Colombiaanse drugsbaron wilde gebruiken.

rvs
Bron: reuters, eunews

Het Hof van Justitie volgde daarmee de beslissing van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de EU (EUIPO). Dat had in 2022 al geweigerd om ‘Pablo Escobar’ als merknaam te registreren. “EUIPO heeft terecht geoordeeld dat de naam van Pablo Escobar meer geassocieerd zou worden met drugshandel en narcoterreur en met de misdrijven en het lijden die daaruit voortkwamen, dan met de goede werken die hij mogelijk verrichtte voor de armen in Columbia”, oordeelde het Gerecht, een instantie binnen het Europese Hof van Justitie. Er is nog beroep tegen de uitspraak mogelijk.

Het was Escobar Inc., het bedrijf van Pablo’s broer Roberto de Jesús Escobar Gaviria, dat de aanvraag had ingediend. Escobar Inc. werd door Gaviria opgericht in Puerto Rico, nadat hij twaalf jaar in de gevangenis had gezeten voor zijn rol in de criminele organisatie van zijn broer.

In 2020 kwam Gaviria’s bedrijf met het plan om de Escobar Fold 1 op de markt te brengen, een opvouwbare smartphone. Ondertussen brengt Escobar Inc. ook cryptomunten aan de man onder de naam Escobar Cash. Onder de merknaam ‘Pablo Escobar’ wilde het bedrijf naar eigen zeggen een breed gala aan producten en diensten verkopen.

Het Medellin-kartel van Pablo Escobar was één van de grootste criminele organisaties ooit. Met de cocaïnehandel zou Escobar volgens een schatting van Forbes in 1987 meer dan drie miljard dollar vergaard hebben, al zouden zijn inkomsten volgens sommigen nog veel hoger gelegen hebben. Escobar werd in 1993 doodgeschoten door de veiligheidsdiensten.