© Photo News

Waarom kwalificatie voor de groepsfase zo belangrijk is voor KRC Genk

Neen, de vetpotten van de Champions League zijn het niet. Zelfs al blijft het straks met nul punten achter, dan nog zal Club Brugge aan het eind van de rit minimaal 20 miljoen euro overhouden aan zijn landstitel. Maar het prijzengeld in de Europa League is ook niet langer een habbekrats. Geraakt KRC Genk voorbij Bröndby, dan is het al verzekerd van vijf miljoen euro. Bij een succesvolle campagne zoals twee jaar geleden wordt dat bedrag daarna zelfs verdubbeld.

Marnik GEUKENS

Ongeveer zeven miljoen euro hield KRC Genk twee seizoenen geleden over aan zijn verrassende kwartfinale in de Europa League. Een belangrijk bedrag voor een club die het moet stellen zonder rijke oom of buitenlandse investeerder. De Limburgse vzw moet het structureel exploitatieverlies jaarlijks dichtfietsen met een positief transfersaldo en extra Europese inkomsten.

Op die manier is de voorbije jaren een stevige buffer opgebouwd, spelers als Milinkovic-Savic, Ndidi en Bailey spekten stevig de kas. Deze zomer werd het ongeveer een nuloperatie op de mercato. De naar schatting elf miljoen euro, die geïnd werden voor Colley en Schrijvers, werden opnieuw uitgegeven aan vijf nieuwkomers: Lucumi, Gano, Piotrowski, Paintsil en Screciu.

Coëfficiënt

De extra miljoenen van UEFA zouden bijgevolg welkom zijn. De Europese voetbalbond trok ook de premies in de Champions én Europa League flink op, vooral een herverdeling speelt helemaal in de kaart van KRC Genk. Waar vroeger een groot deel van de market pool (tv-rechten) moest worden verdeeld onder de verschillende clubs van een land, werd nu onder druk van de grote clubs een nieuw criterium in leven geroepen. De coëfficiëntenranking is op het lijf geschreven van de grote kanonnen. Hoe beter de prestaties door de jaren heen in Europa, hoe groter de bonus.

Koploper Real Madrid krijgt zo al meer dan 50 miljoen euro, vooraleer de aftrap van de eerste wedstrijd in de Champions League gegeven is. Club Brugge moet tevreden zijn met ruim 20 miljoen. In de Europa League liggen de bedragen véél lager. Mocht KRC Genk zich plaatsen, laat het minstens 25 deelnemende ploegen achter zich op de ranking. Dat verhoogt de startpremie van 2,92 miljoen naar minstens 4,8 miljoen euro.

Real Madrid krijgt dit seizoen al meer dan 50 miljoen euro, vooraleer de aftrap van de eerste wedstrijd in de Champions League gegeven is

Prestaties

Maar ook winnen is lucratiever geworden dan twee jaar geleden. Elk punt levert 190.000 in plaats van 120.000 euro op, overwinteren nog eens 1 miljoen extra als nummer twee van de groep en zelfs 1,5 miljoen als groepswinnaar. Vanaf dan zijn er kwalificaties voor de volgende ronde: 1,1 miljoen (achtste finales), 1,5 miljoen (kwartfinales), 2,4 miljoen (halve finales) en 4,5 miljoen (finale). De winnaar mag daar nog eens 7,5 miljoen bovenop verwachten.

Bij deze bedragen mag je ook nog de wedstrijdinkomsten (ticketing, horeca…) en een gedeelte van de afgeroomde market pool (tv-rechten) tellen. Hiermee wordt een belangrijk deel van de uitgaven (organisatie- en reiskosten en vooral premies voor spelers en staf) gedekt.

Marktwaarde

Een succesvol Europees avontuur zorgt ook voor de nodige indirecte inkomsten. Spelers die schitteren in Europa zien hun marktwaarde enorm stijgen. Dat is niet alleen voor hen een lucratieve zaak, ook de club profiteert mee. Dat heeft men in Genk anderhalf jaar geleden aan den lijve ondervonden. Bovendien versterken Europese successen de waarde van de club zelf. KRC Genk kan ook hogere prijzen vragen op de mercato, omdat het een sterk merk geworden is.

Waar zo’n Europese overwinning op een zomerse donderdagavond dus allemaal goed voor kan zijn.