Zendaya in jurk in tennisstijl, die ze combineert met hakken met tennisbal.

Vaarwel Barbiecore, hallo ‘Tenniscore’: hoe actrice Zendaya de modewereld in tennisrokjes en zweetbanden hult

Gisteren is de film ‘Challengers’ in première gegaan. Amerikaans actrice en mode-icoon Zendaya vertolkt hierin de hoofdrol van een professioneel tennisser. En terwijl zij schittert op het grote doek, surft ook de sport mee met haar succes. Van de gravel tot de runway: de modieuzen der aarde flaneren deze zomer in 'Tenniscore'. 

‘Challengers’ is de eerste film waarin Zendaya een solo-hoofdrol speelt. Om de film te promoten, trekt ze al wekenlang langs menig rode loper en talkshow-zitbank. En Zendaya zou Zendaya niet zijn, als ze daarbij niet tot in de puntjes was gestyled in het thema van de film die ze promoot.

Van schoenen met 'tennisbalhakken' onder een glinsterend tennisjurkje van ontwerper Loewe, tot de haren in een strakke sportieve vlecht en een feestjurk met rackets: de outfits van het voormalig tieneridool zijn stuk voor stuk een - zeer chique - kijk op tennis. Net als de film van regisseur Luca Guadagnino zelf. 

Bekijk: enkele van Zendaya's outifts om de film 'Challengers' te promoten.

Method dressing

We zagen het haar eerder al doen tijdens de promotie van ‘Dune part two’. Zendaya liet de modewereld met open mond achter, nadat ze de rode loper opwandelde in een nek-tot-teen zilveren robotpak uit de Mugler Fall/Winter-collectie uit 1995-1996. Inclusief strategisch geplaatste doorzichtige uitsparingen ter hoogte van de borsten en de billen. Een futuristisch uitziend pak, passend bij het thema van de science fiction film. 

Of drie jaar terug in de tijd, tijdens de première van 'Spider man' in 2021: de tweevoudige Emmy-winnares hult zich in een op maat gemaakte spinnenwebjurk van Valentino. Zendaya is meester in ‘method dressing’. Daarbij krijgt ze alle hulp van haar stylist, Law Roach. Al meer dan tien jaar werken de twee samen aan haar imago van mode-icoon. 

Het doel van ‘method dressing’: de aandacht trekken en reclame maken. Geen beter uithangbord voor een film dan de hoofdrolspeler zelf, namelijk. Eerder toonde ook de Australische actrice Margot Robbie zich zeer begaafd in de kunst van method dressing, toen ze verscheen in tal van roze Barbie-outfits tijdens het promoten van de gelijknamige film.

Bekijk: enkele van de outfits van Margot Robbie als Barbie.

Exit Barbie Core, welkom Tenniscore

Heeft u ooit aan uw sociale media-algoritmen ook maar de geringste interesse in kleding getoond, dan werden uw feeds wellicht wekenlang overspoeld met alle denkbare tinten roze. Influencers wereldwijd deden namelijk gretig mee met Robbie, en doopten de stijl tot ‘Barbiecore’. Maar zoals het mode betaamt, is het nu alweer tijd voor een nieuwe trend: enter Zendaya.

Terwijl de meesten onder ons zelden de gelegenheid krijgen om een neonjurk versierd met tennisballen te dragen, zal het moeilijk zijn om ‘Tenniscore’ dit jaar te missen. Nu al duiken er op sociale media filmpjes op waarin influencers zich van hun meest sportieve kant laten zien. Zonder ook effectief aan sport te doen weliswaar. “Trend alert”, klinkt het steevast.

Maar hoewel de trend zeer actueel is, bestaat de connectie tussen mode en tennis al lang. Denk aan tennissterren René Lacoste, Fred Perry en Stan Smith die hun naam leenden aan kleding- en schoenenmerken die nog steeds in heel wat moderne garderobes aanwezig zijn.

De heropleving van vandaag wordt mee gestimuleerd door de steeds groter wordende populariteit van tennis als sport. Daarnaast heerst er een virale modetrend rond 'stille luxe', oftewel: luxe zonder pocherig te willen zijn. Als een sport die vaker wordt gespeeld door mensen met een hoger inkomen, past tennis helemaal binnen dit ideaal.

En dus verkennen modemerken als Miu Miu, Lacoste en Celine ook tijdens de meest recente Fashion weeks de tennisstijl. En sterren als Taylor Swift, Dua Lipa, Bella Hadid en Olivia Rodriguo laten zich maar wat graag fotograferen in tennisrokjes, sneakers en sportieve petjes. Zelf scoren deze zomer? "Draag een witte haarband voor een sportieve look. En vergeet je sportsokken niet." Zeg dat TikTok het gezegd heeft.

Bekijk: 'Tenniscore' op TikTok.

Meest gelezen