Leden van Red de Vesten en Verbindend Mechelen voerden dinsdag actie aan Stompaertshoek.© Dirk Vertommen

Actiegroepen Mechelse vesten protesteren aan Stompaertshoek: “Omweg creëert bijkomende gevaarlijke conflictpunten”

Mechelen -

Leden van actiegroepen tegen het eenrichtingsverkeer op de Mechelse vesten hebben dinsdag andermaal actie gevoerd. Ditmaal aan Stompaertshoek, waar ze de verkeerssituatie volgens hen onveilig is voor fietsers.

Sven Van Haezendonck

Verkeer dat richting Zwartzustersvest rijdt, moet sinds de invoering van het eenrichtingsverkeer een ommetje maken via Stompaertshoek. Op dit moment passeren daar nog niet zo veel bestuurders. Al vrezen omwonenden voor extra verkeersdruk van zodra bewoners uit Mechelen-Noord een vergunning krijgen om door de knip richting tangent te rijden.

Recent lieten de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) daartoe de scherpe bocht aan Stompaertshoek al aanpassen. Het voetpad loopt er intussen ook tot op de vesten, maar voor de actiegroepen gaan die maatregelen niet ver genoeg. “Het verkeer maakt een zeer vreemde omweg. Een ringweg oversteken om via een smalle woonstraat opnieuw naar dezelfde ringweg geleid te worden, is mij elders in Vlaanderen onbekend”, zegt Carl Bols van Red de Vesten.

“Zoveelste improvisatie”

Voor fietsers is de verkeerssituatie er volgens hem ook niet veiliger op geworden. “Deze omweg creëert twee bijkomende gevaarlijke conflictpunten met fietsers en laat extra verkeer passeren langs een smalle woonstraat. Dit is de zoveelste improvisatie om de fouten van het eenrichtingsverkeer proberen weg te werken. Zonder succes: improvisatie bovenop improvisatie maakt de situatie alleen maar erger”, stelt Bols.

Tegenstanders van eenrichtingsverkeer voeren al maanden actie. Ze lanceren nu een nieuwe slogan.© Dirk Vertommen

De bijsturing voor bewoners van Mechelen-Noord brengt volgens het stadsbestuur de verkeersveiligheid of -druk op de noordelijke vesten niet in het gedrang. “Zo behouden we door de omweg via Stompaertshoek een conflictvrije afwikkeling van het kruispunt aan de Liersesteenweg. Het aantal auto’s dat hier zal voorbijkomen, blijft sowieso beperkt”, zegt Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen), schepen van Mobiliteit.

“Aan het ingewikkelde kruispunt Nekkerspoel behouden we zo ook de conflictvrije verkeersregeling, zonder dat de wachttijden hier te veel toenemen. Hier tweerichtingsverkeer toelaten, is sowieso niet mogelijk omdat het aantal fietsers dat hier dagelijks voorbijkomt enorm is toegenomen sinds de invoering van de Nieuwe Vesten”, legt Vandersmissen uit.

Ingrijpende werken

De schepen verwijst ook nog een keer naar de geplande ingrijpende werken aan de kademuren van de Afleidingsdijle. De bouw van het nieuwe woonzorgcentrum op de site van het voormalig ziekenhuis zou tweerichtingsverkeer met telkens twee baanvakken onmogelijk maken. Al nemen de actievoerders geen vrede met die argumenten. “Het stadsbestuur gebruikt leugens en halve waarheden om de knips op de vesten niet voor iedereen open te stellen”, zegt Leo Vivijs van Verbindend Mechelen.

De actiegroepen lanceerden meteen een banner met de nieuwe slogan ‘Alle Mechelaars gelijk! Geen knips die verdelen!’ Ze geven hun protest niet op. “Knips verplaatsen problemen in plaats van ze op te lossen, ze zijn asociaal, ze verdelen de bevolking en ze zijn fundamenteel oneerlijk”, aldus Vivijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen