© rr

© Wim Dries

thumbnail: null
thumbnail: null

Organisator reageert op commotie prediker Genks stadhuis: “Zijn er het hart van in"

Nadat bekend raakte dat de Nederlandse prediker Ali Houri in het Genkse stadhuis een ophefmakende lezing had gegeven, reageerden ettelijke politici op het incident. Ali Houri zou namelijk via Facebook opgeroepen hebben om geld te storten voor Tarik Ibn Ali, echte naam Tarik Chadlioui, die eerder dit jaar opgepakt is omdat hij een terreurcel op Mallorca zou hebben geleid voor leden van IS. Ibn Ali zou ook verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van een van de terroristen van de aanslag in de Bataclan in Parijs in 2015. De vereniging Al Qiblah, die de meeting met de prediker organiseerde, reageert nu via een persbericht op de commotie.

mige

Lees hieronder het letterlijke persbericht dat de organisatie de wereld instuurde:

“Het bestuur van vereniging Al Qiblah (Het Kompas) vindt de polariserende communicatie rond het evenement in het stadhuis in Genk op 30 september bijzonder spijtig. Als vereniging staan we voor verbinding in de samenleving. De Islam is een godsdienst met verschillende strekkingen en meningen. De sprekers die wij uitnodigen brengen een gevarieerde en genuanceerde visie op geloof. Het is bijzonder triest dat de reportage van de NOS-NTR de woorden van de sprekers zo uit hun context rukt.

Onze vereniging is opgericht omdat we merken dat veel jongeren zoekend zijn naar richting en waarden in de samenleving. Daarom dat we deze activiteiten organiseren. De voormalige rapper Salah Edin, die in de reportage te zien is, komt uit een muziekmilieu waar op bijzonder onrespectvolle manier over vrouwen wordt gesproken, waar drugs en alcohol worden verheerlijkt en zelfs tot geweld wordt opgeroepen. Zijn emotionele oproep “tegen muziek” moet in diè context gezien worden. Maar dàt toont de reportage niet.

Ook wordt gesuggereerd dat we staan voor een ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen! Onzin! Als gemengde organisatie staan wij voor sterke en positieve vrouwen én mannen. Op onze evenementen laten we steeds de keuze voor mannen en vrouwen om apart te zitten (in eenzelfde zaal) maar er is ook altijd een gemixt deel. Ook op de receptie en tijdens de pauze lopen beide seksen gewoon door elkaar. Ons bestuur bestaat zelfs uit méér vrouwen dan mannen… Maar dàt toont de reportage niet.

We zijn er het hart van in dat de verbindende en positieve boodschap die wij als vrijwilligersorganisatie willen brengen, in de reportage zo verwrongen wordt. We waren net fier dat er vanuit de media eindelijk interesse was voor dié boodschap. Ook dat dit politiek wordt gerecupereerd, op nog geen jaar voor de verkiezingen, is triestig, onnodig polariserend en het tegengestelde van wat wij als vereniging beogen. Een spreker als Ali Houri roept net voortdurend op om dankbaar te zijn voor de kansen in deze samenleving én positief te participeren. Maar ook dàt wordt niet getoond.

Het enige waar wij radicaal in zijn, is onze weerstand tegen uitspraken die oproepen tot haat en verdeeldheid. We nodigen dan ook iédereen uit om zijn èigen genuanceerde mening hierover te vormen, bijvoorbeeld op onze activiteiten.”

Burgemeester Wim Dries vult aan: "De wet van 16 juli 1973 ter bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen stelt dat iedere erkende culturele groepering of organisatie die zich al dan niet beroept op een bepaalde strekking, de infrastructuur die beheerd wordt door de overheid moet kunnen gebruiken", aldus Wim Dries (CD&V). "De wet verbiedt bovendien de overheid om zich te mengen in de programmering of de inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschapsinfrastructuur. En maar goed ook.""Er was echter geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen en dus was er voor mij ook wettelijk geen grond om deze activiteit te verbieden", aldus de burgemeester.Daarnaast was de politie ook aanwezig tijdens de lezing op 30 september. "Ik verneem dat de boodschap van de lezing wel wat gematigder was dan het filmpje (van Nieuwsuur, red.) laat uitschijnen", gaat Dries verder. "We kennen de vzw ook als een vereniging die net de verschillende aspecten van de islam genuanceerd wil brengen."Het Kompas beet maandagnamiddag ook al van zich af. "De sprekers die wij uitnodigen brengen een gevarieerde en genuanceerde visie op geloof. Het is bijzonder triest dat de reportage de woorden van de sprekers zo uit hun context rukt", staat in een persmededeling.Lees ook: Prediker die lezing gaf in Genk riep op om geld te storten voor terreurverdachte

Lees ook: Omstreden prediker gaf afgelopen zaterdag opnieuw lezing in Genk

Lees ook: Hasseltse schepen Habib ontkent aanwezigheid op ophefmakende lezing: “Zever in pakjes”

Lees ook: VIDEO. Infoavond voor moslims in Genks stadhuis: “Muziek beluisteren is des duivels”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer