kort getest

Concept Interessante insteek voor ouders die worstelen met de vraag ‘wanneer krijgen onze kinderen een smartphone/tablet’: een toestel dat ongeveer dezelfde functies heeft, maar het contact met het internet beperkt. Ouders bepalen met wie het kind mag chatten, welke sites het mag bezoeken, welke apps worden aangekocht en hoelang het toestel elke dag mag worden gebruikt (en op welke uren). Ermee telefoneren kan niet.

janm

Design De Kidimaxx ziet eruit als een overgroeide smartphone en komt in twee kleuren: roze en blauw. Hij kan best tegen een stootje.

Gebruik De meegeleverde apps zijn best leuk: je kan foto’s maken, filmen, tekenen, spelletjes spelen, chatten (met andere Kidicomm-gebruikers, maar ook met wie de Kidiconnect-app installeerde op zijn eigen telefoon), met de microfoon kan je leuke effecten op je stem zetten en zo zijn er nog wel een aantal dingen waar kinderen dol op zijn. En dat ze bewust leren omgaan met een eigen toestel, is ook niet slecht.

In theorie fantastisch dus, de praktijk volgt niet helemaal. Dat komt vooral omdat het toestel verouderd is. We willen nog tolereren dat de kwaliteit van de foto’s en filmpjes van erg matige kwaliteit is, dat het toestel te pas en te onpas de software sluit kan niet -het afspelen van de opgenomen filmpjes is een ramp. Ook de browser doet lastig: zelfs de op voorhand goedgekeurde sites zoals die van het Nederlandse Het Klokhuis openen niet, en ook de filmpjes van ons eigen jeugdjournaal Karrewiet spelen niet af.

Als ouder van een bende van vier hadden we ook gehoopt dat elk kind een eigen profiel zou kunnen instellen, maar dat was jammer genoeg niet zo. Het zou ook fijn zijn als je de zelfgemaakte dingen op een of andere manier kon delen of opslaan op je eigen toestel om te bewaren voor later -misschien kan het, maar het staat in elk geval niet in de petieterige handleiding.

Maar dat is niet eens ons grootste bezwaar: het toestel zelf kost ongeveer honderd euro, de apps die je in de virtuele winkel kan kopen zijn te duur: 7,99 voor één seizoen Peppa Big, 24,99 voor een spelletje, dat telt bijzonder snel op. Je kan twee apps gratis downloaden. Dat verzacht de pil enigszins, maar toch.

Conclusie: Het idee heeft potentieel, de uitwerking moet veel beter. Nog even wachten op een opvolger dus, luidt onze suggestie. Daarnaast liggen de prijzen voor sommige apps te hoog. Ondanks die kritiek amuseerden onze kinderen zich rot met het maken van tekeningen en het opnemen van hun eigen stem, waar ze dan een grappig effect op plakten. Of u dat ongeveer 100 euro waard is, moet u zelf uitmaken. Het alternatief -ze met uw eigen splinternieuw toestel laten spelen- is immers ook niet zo aantrekkelijk.

sterren

Keuze van de redactie