Direct naar artikelinhoud
Oudergeweld

Oudergeweld is zwaar onderbelicht probleem: “Mijn zoon slaat mij is iets wat een moeder niet over de lippen krijgt”

Beeld ter illustratie.Beeld iStock

Elke week komen twee meldingen over oudermishandeling binnen bij 1712, het nummer waar gevallen van dergelijk geweld (van kinderen tegen hun ouders) kunnen worden aangegeven. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag. 

De VRT citeert cijfers van de federale politie, waarbij jaarlijks gemiddeld 1.900 feiten van opzettelijke slagen en/of verwondingen tegenover ouders geregistreerd worden. Het gaat om een totaal onderbelicht ­probleem, zegt het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in de krant.

“We zien maar het topje van het topje van de ijsberg”, aldus Ann Castrel van het CAW Antwerpen aan Het Nieuwsblad. “Ouders die ermee te maken krijgen, schamen zich enorm. Mijn zoon slaat mij is iets wat een moeder niet over de lippen krijgt.”

Het aantal gevallen van ­oudermishandeling zit ook in stijgende lijn. “Omdat er meer eenoudergezinnen zijn dan vroeger en meer nieuw samen­gestelde gezinnen waarin gezinsbanden en -patronen soms verstoord raken.”

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het meestal jongens ouder dan veertien jaar zijn die hun moeder geweld aandoen. Opvallend: oudergeweld treft álle lagen van de bevolking. Het kan iedereen overkomen, ook assertieve ouders met sterke pedagogische vaardigheden.

De problematiek kwam vrijdag nog aan bod in de Eén-soap Thuis, toen bleek dat het personage Judith geslagen werd door haar zoon Stan.