© VTM

TV-TIPS. Je moet vanavond niet naar buiten om enkele bijzondere avonturen te beleven

Door de donkere krochten van Stockholm dwalen en er op Belgische topacteurs stoten, met Tom Cruise het luchtruim doorklieven of met Staf Coppens en een zesjarige naar de maan: u hoeft deze zaterdag niet naar buiten om enkele bijzondere avonturen te beleven. Deze programma’s mag u vanavond niet missen.

jbou/rdc

‘STHLM Requiem’

© © Lumière

Topfictie uit alle Europese hoeken, het is stilaan vaste kost op de zaterdag van Canvas. Maar het Zweedse ‘STHLM Requiem’ kleurt verrassend Vlaams. Zo zit de Belgische producent en verdeler Lumière mee achter de reeks. Vandaar ook een rist gastrollen: schrik dus niet als u pakweg Axel Daeseleire, Joke Devynck, Natali Broods of Jurgen Delnaet ziet opduiken in Stockholm.

De reeks is spek naar de bek voor iedereen die van een stevig misdaadverhaal houdt. ‘STHLM Requiem’ is immers een verfilming van de boeken van Kristina Ohlson, zeg maar Zweedse Aspe of Coppers. Daarin speelt Frederika Bergman (Liv Mjönes) steevast de hoofdrol: ooit een veelbelovende violiste, na een tragisch ongeval criminologe. Als ‘burger’ draait ze mee in een speciaal onderzoeksteam van de politie, dat te maken krijgt met gekidnapte kinderen, of de ontvoering van twee joodse jongens. Ook bijzonder: elke aflevering behandelt één specifieke zaak, en speelt zich een jaar na de vorige af. Daardoor krijg je een interessant perspectief op de evolutie van de personages én Stockholm zelf.

‘The Hundred-Foot Journey’

© HBvL

Eén, 21.10 uur - Helen Mirren schittert als de snobistische Madame Mallory, die een toprestaurant heeft in een Zuid-Frans dorpje en concurrentie krijgt van de Indiase familie Kadam. Die is via Londen en Rotterdam in Frankrijk terechtgekomen en hun auto valt stil bij Saint Antonin. Daar stoten ze op een pand dat ze kunnen opknappen. Probleem: het is maar honderd voet verwijderd van de zaak van Madame Mallory.

‘Top Gun’

© HBvL

VTM, 21.25 uur - Het aantal kandidaten voor een opleiding als gevechtspiloot steeg aanzienlijk toen deze hommage aan de mannen die professioneel door het zwerk suizen in de zalen liep. De film tilde Tom Cruise van tieneridool op tot megaster. Als Maverick, piloot aan de US Navy’s Top Gun school in San Diego, botst hij met het gezag en wordt hij verliefd op zijn luchtvaartinstructrice (Kelly McGillis). Tot genoegen van het vrouwelijke publiek combineert Cruise machogedrag met gevoeligheid - zie zijn ‘You’ve Lost That Lovin’ Feelin’-serenade in de bar - maar het zijn toch de door wijlen Tony Scott fantastisch in beeld gebrachte luchtgevechtsscènes die de film iconische status hebben verleend.

‘Dat Belooft Voor Later’

© VTM

VTM, 20.25 uur - Wat gebeurt er als je kinderen wijsmaakt dat ze op de maan landen? En wat als ze plots oog in oog staan met de laatste levende dinosaurus op aarde? In de nieuwe show ‘Dat Belooft Voor Later’ volgt Staf Coppens kinderen die in verrassende, knotsgekke situaties terechtkomen. Zonder het te weten, worden ze getest. Staf en zijn team van helpende handen verwelkomen telkens drie kids in hun gezellige villa, die werd volgestopt met de coolste spullen. Daar worden ze losgelaten en registreert een verborgen camera hun reacties.

Naast de avonturen in de villa neemt Staf de kinderen ook mee op een uitstap die tot de verbeelding spreekt. In de eerste aflevering leidt hij hen rond achter de schermen van VTM waar ze kennismaken met Nathalie Meskens, die hen een bijzondere opdracht geeft. De kinderen die door Staf worden verrast, zijn vijf of zes jaar. In de eerste aflevering zijn dat Elise (6), Mila (5) en Basile (6). In de studio is het aan de ouders om het gedrag van hun kroost te voorspellen. De inzet van de finale zegt iets over de jonge winnaars, want die kiezen zelf hun prijs. Kiezen ze een droomreis voor het hele gezin of worden ze verleid door de kinderprijs?

LEES OOK: Het kind in Staf Coppens: “Misschien spelen onze kinderen hun verwondering tegenwoordig een beetje kwijt”