Luister naar

Ingezonden brief: Dierproeven bij 'muizen met MS' hebben weinig zin

Nieuws
Ed Destrée Hoofddorp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00

Onder de titel ‘Darmen spelen mogelijk een rol bij MS’ (Nederlands Dagblad 17 mei) is sprake van proeven bij ‘muizen met een experimentele vorm van MS’. De schrijver houdt de nodige slagen om de arm en terecht. Hoogleraar Jeroen Geurts zegt recent in het VU-blad Ad Valvas: ‘Wetenschappers onderzoeken bepaald gedrag bij mensen door dat gedrag bij ratten na te bootsen. (...) Ik zie dat in mijn eigen onderzoek naar multiple sclerose: het diermodel voor multiple sclerose is al tien keer opgelost, met dien verstande dat het geen MS is. Het model vertoont slechts een aspect van de ziekte.’ Het is droevig voor patiënten dat maar vastgehouden wordt aan dit type onderzoek. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een goede pastor zijn - dat kan alleen als het verdriet in je leven is gekomen

‘Je merkt aan een dominee of het verdriet in zijn leven is gekomen’, zei een bejaarde man lang geleden tegen Bram van de Beek, zonder levenservaring in zijn eerste gemeente. Die man had gelijk, weet hij nu.

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?

Afbeelding

Wat vinden ND-lezers ervan dat ze tijdens het winkelen gefilmd kunnen worden in de supermarkt?

Verschillende supermarkten experimenteren met bodycams tegen diefstal en agressie. Acht ND-lezers vertellen waarom dat wel of juist niet bijdraagt aan de veiligheid.

Ze weet niet dat ze lichtjaren verwijderd is van wat wij willen. Van wat ze moet kunnen om mee te doen met ons.

Is deze vrouw het geld waard dat we in haar steken? Die vraag zit ook wel een beetje in mij

Ze krijgt een uitkering, een huis, geld om in te burgeren. Hoe krijgen we dit ooit terugbetaald? Carine Heinhuis merkt dat die gedachte ook bij haar leeft als ze migranten les geeft. Maar dan kijkt ze die ene vrouw aan.