Waarom de resultaten van sommige kantons zo lang op zich lieten wachten

In de kantons Borgloon, Riemst en Herk-de-Stad hebben ze zondagavond de resultaten van de verkiezingen een tijdlang niet kunnen doorsturen. Dat kwam door problemen op het netwerk. Pas rond middernacht waren alle resultaten bekend.

siol

“Rond half vier wilden we inloggen op de server om de eerste uitslagen door te geven, maar die was overbelast”, zegt Nathalie Creten, algemeen directeur van het kanton Herk-de-Stad. “Pas rond half zeven konden we weer op het netwerk, waardoor we al een serieuze vertraging hadden opgelopen. We moesten zelfs overgaan tot de manuele controles, letterlijk met de rekenmachine. En tot overmaat van ramp zijn we ook nog een half uur uit het systeem gegooid voor het ingeven van de resultaten voor de Kamer.”

In kanton Borgloon hadden ze hetzelfde probleem. “Rond zeven uur werden we uit het netwerk gegooid”, zegt Eric Awouters (Open Vld-Stroop), burgemeester van Borgloon. “De problemen duurden wel anderhalf uur. Nu is alles in orde.” In beide kantons doen ze nu hard hun best om de achterstand in te halen. “Tegen middernacht is alles normaal gezien binnen”, klinkt het in Herk-de-Stad.

Ook in Riemst konden tussen 17 en 20 uur de resultaten van de Vlaamse en Europese Verkiezingen niet doorgestuurd worden door een defect.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer