maandag 25 juni 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Politiek

Sp.a wil hogere mantelzorgpremie

“Pak meer nood aan ouderenzorg in Limburg dan elders”

HasseltDe nood aan ouderenzorg zal in Limburg door de sterkere vergrijzing hier veel forser stijgen dan in de rest van Vlaanderen. Dat concluderen Vlaamse Parlementsleden Rob Beenders en Els Robeyns uit eigen onderzoek van sp.a naar de toekomstige zorgnood van de bevolking. Volgens de oppositiepartij volstaat het huidige groeipad voor investeringen daarom niet. “Wij pleiten niet alleen voor meer budget, maar ook voor de verhoging van de mantelzorgpremie om ouderen zo lang mogelijk thuis te houden.”

Timmie VAN DIEPEN

Dat de vergrijzing in Limburg sneller zal toeslaan dan elders in Vlaanderen, is geen geheim. Voor het eerst heeft oppositiepartij sp.a berekend welke invloed die snel ouder wordende bevolking zal hebben op de zorgnood. “Waar in Vlaanderen de vraag naar ouderenzorg met 37,5 procent zal toenemen tegen 2035, zal de vergrijzing de zorgvraag in Limburg met 52 procent doen stijgen”, zeggen Rob Beenders en Els Robeyns. “In 2035 verwachten we in Vlaanderen 2,2 miljoen 60-plussers. Van hen zullen er 397.000 in Limburg wonen, en dat zijn er 70.000 meer dan vandaag. 60.000 van die 60-plussers zullen nagenoeg zelfredzaam zijn, de overige 10.000 zullen nood hebben aan zorg. Het gaat om 2.350 extra Limburgers met lichte tot gemiddelde zorgbehoeften, 4.700 zwaar zorgbehoevenden en 2.800 bijkomende personen met dementie. Alles samen goed voor een stijging van de zorgnood met 52 procent, of meer dan de helft van het zorgaanbod dat vandaag beschikbaar is.”

Investeringen

“Die 10.000 nieuwe zorgvragen vereisen snelle en bijkomende investeringen in de zorgsector”, zeggen Beenders en Robeyns. “Het is goed dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een groeipad van 20 miljoen euro per jaar extra voorziet, maar dat volstaat niet om het personeel en de bedden voor zwaar zorgbehoevenden te betalen.”

Tegen 2035 komen er in Limburg 10.000 ouderen bij die nood hebben aan zorg Rob Beenders en Els Robeyns Vlaams Parlementsleden (sp.a)

Daarom pleit sp.a voor een investeringsplan dat de toekomstige noden opvangt. “We kunnen exact voorspellen wat de noden zullen zijn in elke Vlaamse en Limburgse gemeente. Het is aan de Vlaamse overheid en de lokale besturen om vooruitziend te zijn en voor elke Vlaming de zorg te garanderen die hij of zij nodig heeft.”

Thuiszorg

Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen is een essentieel onderdeel van de toekomstige ouderenzorg, daar is iedereen het over eens. Maar ook op dat vlak volstaan volgens sp.a de inspanningen niet. “In de thuiszorg is de situatie hopeloos: daar daalt de tijd die een verpleegster per patiënt heeft nu al, ondanks het groeipad van 2,5 procent.”

Sp.a ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor lokale besturen. “De lokale mantelzorgpremie moet verhoogd naar minstens 250 euro per jaar. Vandaag ligt die gemiddeld op 225 euro. Bovendien heeft niet elke gemeente zo’n premie, wij vragen aan alle lokale besturen om die in te voeren. De criteria en de bedragen moeten overal dezelfde zijn. Daarnaast moeten gemeenten ervoor zorgen dat alle publieke ruimten en het openbaar vervoer toegankelijk zijn voor wie slecht ter been is. Anders raken ouderen geïsoleerd en zullen ze sneller naar het rusthuis moeten.”

“Tot slot moeten de gemeenten een dementievriendelijk beleid voeren. Vandaag wordt wie dementeert veel te snel naar een rusthuis gestuurd, terwijl er veel gradaties zijn in dementie. Mits goede zorgen kunnen deze mensen langer thuis blijven wonen.”

Ook CM en ACV vragen meergeld voor mantelzorg

BrusselOpvallend: de vraag naar betere ondersteuning van mantelzorgers komt niet alleen uit socialistische hoek. In het kader van de Dag van de Mantelzorg afgelopen zaterdag, pleitten ook Samana (het vroegere CM Ziekenzorg) en de christelijke vakbond ACV voor meer financiële steun. Wie ervoor kiest om mantelzorger te worden, maar nog werkt, verliest nu al snel 1.000 euro netto per maand. Daarom vragen Samana en het ACV om de Vlaamse aanmoedigingspremie te verdubbelen voor wie halftijds of deeltijds verlof neemt voor medische bijstand, voor palliatief verlof of voor tijdskrediet voor de zorg voor hulpbehoevende personen. De organisaties willen zo het inkomen van voltijdse mantelzorgers minstens gelijktrekken met de Europese armoedegrens. (tvd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws