“Europa kan doodgaan”: Franse president Macron wil meer ambitie in EU

© via REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in een toespraak een alarmistisch beeld geschetst van Europa, dat “sterfelijk” is en “naar het achterplan” verwezen dreigt te worden door de andere grootmachten. Hij pleit voor meer ambitie in de Europese Unie.

scl
Bron: Belga

We moeten ons bewust zijn van het feit dat ons Europa sterfelijk is, dat ze kan doodgaan.” Emmanuel Macron trekt aan de alarmbel over de houding van Europa. “De waarden van de Europese liberale democratie wordt meer en meer bekritiseerd en betwist.”

“We hebben zelden zoveel vooruitgang geboekt als tijdens de pandemie en de oorlog in Oekraïne”, vervolgt hij met een positievere noot. Macron hield zijn toespraak aan de Sorbonne, de prestigieuze universiteit in Parijs waar hij zeven jaar geleden een invloedrijke speech gaf over de nood aan Europese soevereiniteit en strategische autonomie. ”Ondertussen is Europa doordrongen van deze concepten”, zei hij daarover.

LEES OOK. EU richt tijdelijke taskforce rond buitenlandse inmenging op

“Maar we zijn nog steeds te traag en niet ambitieus genoeg”, meent Macron. “Het hangt enkel van onze keuzes af, maar die keuzes moeten nu gemaakt worden. Daarom is er volgens Macron een groot budgettair investeringsplan nodig. Hij raamt de nood aan investeringen op domeinen als defensie, AI en decarbonisatie op 650 tot 1.000 miljard euro per jaar. “De financiële slagkracht van Europa moet daarom verdubbelen.”

Zonder huur

Naast een pleidooi voor de uitbouw van een sterkere Europese defensie verdedigde Macron ook een herziening van het Europese handelsbeleid, dat meer gericht moet zijn op het verdedigen van de Europese belangen. “Het werkt niet indien wij nog de enigen ter wereld zijn die de handelsregels respecteren.” (Lees verder onder de foto)

© AP

Verder richtte hij ook zijn peilen op nationalistische partijen. “Ze durven niet meer zeggen dat ze uit de euro of uit Europa willen stappen”, stelde Macron vast. “Ze willen in het Europese gebouw blijven wonen, maar zonder de huur te betalen.”

Campagne

In het Elysée luidde dat de toespraak van Macron dient om de Franse invloed te laten gelden met het oog op de installatie van een nieuwe Europese Commissie. Daarnaast lijkt de speech ook een instap voor de Europese verkiezingscampagne in Frankrijk.

LEES OOK. Binnenkort echt gedaan met pornokijken voor minderjarigen? Europa wil universele tool voor leeftijdsverificatie invoeren

LEES OOK. Didier Reynders neemt onbetaald verlof uit Europese Commissie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen