© kristin matthyssen

Vroegere jongensschool wordt vandaag platgegooid

De gebouwen van de vroegere jongensschool achter het gemeentehuis in Zandhoven werden de voorbije twee dagen gestript. Vandaag rond 7u komen de sloopmachines. Op de plaats komt een ruime parking voor langparkeren.

kristin matthyssen

Uit de besprekingen van het Masterplan Zandhoven met de inwoners bleek dat er nood is aan een ruime parking aan de rand van het centrum. Een plek voor langparkeren waardoor de parkeerplaatsen bij de handelaars in het centrum vrij blijven voor klanten die maar kort parkeren. De gemeente is nu gestart met de afbraak van de oude jongensschool, als uitbreiding van de huidige parking. Wie uit nostalgie nog wil komen kijken, komt waarschijnlijk al te laat, want de arbeiders van de afbraakfirma die er de voorbije dagen de ramen, plafonds en pannen al weghaalden, schat dat de gebouwen vandaag rond 10u al tegen de vlakte zullen liggen. De kranen en bulldozers die alles moeten platsmijten worden rond 7u verwacht en de klus zal waarschijnlijk in enkele uurtjes al geklaard zijn.

De gebouwen werden de laatste jaren gebruikt door kinderdagverblijf Stekelbees, jeugdhuis ’t Licht en de Sint-Sebastiaansgilde. “We hebben voor die drie partijen een nieuwe plaats gevonden. Stekelbees is verhuisd naar het vroegere OCMW-gebouw op de Schriekweg, terwijl de jongeren van het jeugdhuis in afwachting van hun nieuwe stek in ons nog te bouwen vrijetijdscentrum een huisje in De Bergen ter beschikking kregen. De Sint-Sebastiaansgilde is nu gehuisvest op de zolder van afspanning Christoffel, waar vroeger de fotokring zat”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V), die zijn kiezers gisteren nog bedankte door stickers met ‘wreed bedankt’ op de campagneborden te kleven.

Voor veel Zandhovenaars is het een stukje onderwijsgeschiedenis dat verdwijnt want in de gebouwen zat vroeger de jongensschool. “Ik heb hier zelf van het eerste tot het zesde leerjaar gezeten”, zegt de burgemeester. “Nadien is het tot halverwege de jaren negentig de gemeentelijke kleuterschool geworden. Bij de uitbreiding van het gemeentehuis, heeft de gemeente eerst een nieuwe kleuterschool gebouwd aan de Schriekweg, zodat er al een gedeelte van de gebouwen afgebroken kon worden voor het nieuwe gemeentehuis.”

Op de nieuwe parking komen 72 autostaanplaatsen en vier plaatsen voor mensen met een beperking. Tijdens de afbraak blijft de huidige parking bereikbaar. Het werfverkeer moet via de Bruggestraat komen, terwijl bezoekers voor de veiligheid af- en aanrijden via De Bergen langs de kant van Huize Bruyneel.