Direct naar artikelinhoud
De Blok

“Ik deel de mening van Schild & Vrienden niet, maar uit gesprekken heb ik wel geleerd waarom mensen zo denken”

Silvio Spiniello. ‘Ik ben een enorme stresskip. Hoewel ik goed voorbereid ben, kan ik niet met de druk van de examens om.’Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: Silvio Spiniello (20), student rechten aan KU Leuven.

Heeft uw studentenstad u veranderd?

“In Leuven heb ik geleerd om mijn problemen op te lossen zonder de hulp van mijn ouders. Ik kom uit een heel close familie. Voor de unief moest ik mij nooit zorgen maken: mijn ouders, opa en oma hielpen me met alles. Nu sta ik er alleen voor, moet ik zelf koken terwijl ik supermarkten haat en mijn mama er zo goed in is. (lacht)

“Ook zij heeft het moeilijk gehad met mijn verhuis naar Leuven. Ik ben enig kind en onze nauwe band wat lossen is moeilijk geweest.”

Zijn er dingen die u niet leuk vindt aan het studentenleven?

“Dat ik in Leuven niet kan surfen. In het middelbaar woonde ik in Damme, vlakbij de kust. Na school checkten mijn vrienden en ik de ‘Magic Seaweed’-app om te zien of er goeie golven waren. Als dat het geval was, gingen we surfen.

“De meeste van mijn maten studeren in Gent. Zij kunnen last minute naar de kust treinen, voor mij is dat moeilijker. Dan voel ik wel even jaloezie, ja. (lachje)

“Ik surf al sinds mijn achtste. Mijn mama heeft me allerlei hobby’s laten uitproberen, en uiteindelijk bleek dat ik surfen het meest kon appreciëren. Ik ben haar er nog steeds dankbaar voor.”

Wat is uw meest dierbare bezit hier op kot?

“Mijn codexen. Als ik in de bib studeer, neem ik ze zelfs mee naar het toilet. In de Facebook-groep ‘KU Leuven Confessions’ heb ik gelezen dat een flauwe plezante in iemands codex had gekrabbeld. Dat klinkt onschuldig, maar als een toezichthouder tekst in je codex vindt, krijg je een nul voor dat examen. Pure horror.”

‘Een collega bleek lid te zijn van Schild & Vrienden. Ik deel zijn mening niet, maar uit gesprekken met hem heb ik wel geleerd waarom iemand zo denkt’
Silvio SpinielloStudent rechten

Wat is het interessantste wat u het afgelopen semester hebt geleerd?

“Dat mijn mening niet de enige juiste is. Ik ben vrij actief op Twitter en heb altijd gedacht: mijn mening is correct; andersdenkenden hebben het bij het verkeerde eind. Ik heb me gerealiseerd dat dat de verkeerde instelling is, dat je in dialoog moet kunnen gaan.

“Afgelopen zomer deed ik mijn vakantiejob in een supermarkt. Een van mijn collega’s was lid van Schild & Vrienden. Ik deel zijn mening niet, maar uit gesprekken met hem heb ik wel geleerd waarom iemand zo denkt. Dat vind ik beter dan te zeggen: ‘Rot op, zwijg’.”

Hoe ervaart u de blokperiode?

“Ik ben een enorme stresskip. Hoewel ik goed voorbereid ben, kan ik niet met de druk van de examens om. Elke blok beland ik weleens op spoed met een maagontsteking. Dan moet ik daar tot zes uur wachten voor hulp, terwijl ik eigenlijk moet slapen of studeren. De blok is een marteling.”

Silvio Spiniello.Beeld Fernand Van Damme