© BELGAIMAGE

Koopkracht gestegen voor wie werkt, maar gedaald voor gepensioneerden

Voor wie werkt is de koopkracht afgelopen jaren gestegen, maar langdurig werklozen en zeker gepensioneerden moeten het met veel minder doen, berekenden enkele Leuvense professoren voor VRT NWS. De laagste pensioenen gaan er zelfs op achteruit.

Economen André Decoster en Toon Vanheukelom onderzochten de gevolgen van de maatregelen van de regering Michel aan de hand van inkomensgegevens van 6.000 Belgische gezinnen. Ze telden de verlaging van de personenbelasting door de taxshift, net als de verhoging van de uitkeringen mee. Maar ook de hogere BTW op elektriciteit, de hogere accijnzen op diesel, alcohol en tabak, en de niet-indexering van de kinderbijslagen werden verrekend.

Uit een eerste studie bleek al dat de hoge middenklasse flink vooruitging en dat de lagere inkomens amper vooruitgingen. Alleen maakten ze geen onderscheid tussen gepensioneerden en langdurig werklozen. Nu wel.

Grote hap

En daaruit blijkt dat vooral de gepensioneerden erop achteruitgaan. Langdurig werklozen die langer dan een jaar niet aan de slag zijn, winnen gemiddeld 0,8 procent, en gepensioneerden amper 0,2 procent. Mensen met lage pensioenen lijden zelfs een licht koopkrachtverlies. “De regering heeft de uitkeringen wel verhoogd”, zegt André Decoster, “maar ook de BTW en accijnzen zijn verhoogd”, zegt de professor. “Die nemen een relatief grotere hap uit het gezinsbudget van mensen die met weinig moeten rondkomen. En daardoor winnen gepensioneerden en langdurig werklozen weinig of niets.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer