Direct naar artikelinhoud
OverledenUpdate

Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden

Niki Lauda in maart vorig jaar.Beeld REUTERS

De Oostenrijkse voormalige Formule 1-coureur Niki Lauda is afgelopen maandag op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn arts Walter Klepetko deze nacht aan het Duitse persbureau DPA. Lauda werd drie keer wereldkampioen in de Formule 1.

“In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk”, liet een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Laudamotion namens de familie weten. “Zijn onvermoeibare passie voor actie, zijn oprechtheid en moed blijven een rolmodel en een standaard voor ons allemaal. Weg van het publiek was hij een liefhebbende en zorgzame echtgenoot, vader en grootvader. Hij zal enorm worden gemist", klonk het.

Lauda was voor zijn dood opgenomen in een medische privékliniek in Zwitserland, waar hij dialyse onderging vanwege nierproblemen. De Oostenrijker was nog herstellende van een dubbele longtransplantatie, die hij vorig jaar augustus onderging nadat hij een longinfectie had opgelopen. Hij herstelde goed van de ingreep, maar zijn gezondheid was sindsdien broos. In januari van dit jaar belandde hij nog op de intensive care omdat hij tijdens zijn revalidatie griep kreeg. “Hij vecht als een leeuw”, zei Lauda's zoon Mathias toen over zijn beroemde vader. “Hij wil zo snel mogelijk terugkeren naar het gewone leven.”

Legendarisch

Lauda veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1: in 1975 en 1977 voor Ferrari en in 1984 voor McLaren. Sinds zijn ernstige ongeluk op de Nürburgring tijdens de Grand Prix van Duitsland in 1976, waarbij zijn auto vlam vatte en hij bijna levend verbrandde, kampte Lauda met gezondheidsproblemen. Zijn aangezicht raakte deels verbrand en zijn longen en nieren raakten door het ongeluk zwaar beschadigd, waardoor hij tijdens zijn leven twee keer een niertransplantatie moest ondergaan evenals een dubbele longtransplantatie. 

Legendarisch werd Lauda door zijn terugkeer in de Formule 1, slechts 42 dagen na het ongeluk waarbij hij bijna levend verbrandde: bij de grand prix op het circuit van Monza zes weken later zat hij weer in zijn Ferrari en reed hij naar de vierde plaats. Hij miste de wereldtitel op een punt. Een jaar later bezorgde hij de Italiaanse renstal opnieuw de wereldtitel.

Vliegtuigmaatschappijen

Een jaar na zijn derde wereldtitel in 1984, besloot hij te stoppen. Lauda was in 1985 de laatste winnaar op het circuit in het Nederlandse Zandvoort, waar volgend jaar voor het eerst na 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gehouden.

In totaal won Lauda 25 F1-races, zijn eerste in 1974 in Spanje. Na zijn racecarrière zette hij diverse luchtvaartmaatschappijen op, waarvan Laudamotion de laatste was. Lauda was als adviseur betrokken bij Ferrari en werd later teambaas bij het F1-team van Jaguar. Sinds september 2012 was hij betrokken bij de renstal van Mercedes, die sinds 2014 alle wereldtitels voor rijders en constructeurs heeft veroverd.

Lauda laat vijf kinderen achter, twee zonen uit zijn eerste huwelijk met Marlene Knaus, een buitenechtelijke zoon en een tweeling uit zijn tweede huwelijk met Birgit Lauda, met wie hij tot zijn dood gehuwd was.

Formule 1 rouwt

De Formule 1-wereld is in rouw na het overlijden van de legendarische Oostenrijkse racer. “Rust in vrede, Niki Lauda”, zo richt het F1-Twitteraccount zich tot de drievoudige wereldkampioen, die sukkelde met de gezondheid na een longtransplantatie eind 2018. “Je zit voor altijd in onze harten, je maakt voor altijd deel uit van onze geschiedenis. De motorsportgemeenschap treurt vandaag om het verschrikkelijke verlies van een ware legende.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ferrari, waarvoor Lauda van 1974 tot 1977 aantrad, heeft het over een “trieste dag” voor de sport. “De grote Ferrari-familie heeft met veel verdriet het nieuws vernomen over de dood van onze vriend Niki Lauda, die twee keer (1975 en 1977) met de Scuderia de wereldtitel pakte. Je zal voor altijd in onze harten en die van de fans zitten.”

Ook McLaren, het team waarmee Lauda in 1984 zijn derde wereldtitel veroverde, rouwt om “onze vriend, collega en wereldkampioen uit 1984. Niki blijft voor altijd in onze harten en vastgelegd in de geschiedenis.”

Nico Rosberg, die zich in 2016 voor Mercedes tot wereldkampioen kroonde, verklaart dat hij heel veel heeft geleerd van Lauda, die de voorbije jaren nog een belangrijke rol vervulde bij de Duitse renstal. “Je hartstocht, strijdlust en geduld met de jonge piloten! Ik en je 100 miljoen grote fans, die je in je leven ook zoveel aangemoedigd hebt om in zware periodes niet op te geven, denken nu heel erg aan jou en je familie. Rust in vrede.”

Ook Stoffel Vandoorne postte een foto van Lauda, met daarboven: “Rust in vrede, Niki. #Legende.”

“Met Niki Lauda verliest Oostenrijk één van zijn meest eminente persoonlijkheden”, stelt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. “Het circuit was zijn thuis en de luchtvaart zijn liefde. Als geen ander heeft hij zich meermaals teruggeknokt in het leven. Hij is een voorbeeld qua moed, discipline en rechtlijnigheid.”