© Elke Lamens

Aantrekkingskracht 'Beer van Brecht' blijft groot: judoclub Hirano barst uit zijn voegen

In drie jaar tijd van tachtig naar tweehonderd leden: het kleine judoclubje waar het voor Europees kampioen Dirk ‘de Beer van Brecht’ Van Tichelt allemaal begon, barst uit zijn voegen. Zaterdag wordt het tweehonderdste lid gevierd tijdens een familiedag.

elke lamens

Toen Hirano in september 2015 verhuisde van sporthal De Ring naar een eigen dojo in de Houtstraat, telde de club zo’n tachtig leden. Drie jaar later is dat aantal meer dan verdubbeld. De ambitie om een toonaangevende club in de regio te worden, is dus waargemaakt. De leden komen niet meer alleen uit Brecht, maar ook uit Wuustwezel, Malle, Zoersel en Essen. “Dirk heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht”, zegt zijn zus Bea Van Tichelt. Zij is voorzitter van Hirano en stond samen met broer Jan aan de wieg van de club.

“Dirk heeft nog altijd een voorbeeldfunctie. Daarnaast is onze cafetaria een populaire plaats om samen te komen. Het is er heel gezellig. Verder hebben onze trainers een nauw contact met de leden. We proberen altijd met twee of drie trainers op de mat te staan. We hebben ook G-sporters die met de andere leden samen trainen. Ieder kind krijgt voldoende aandacht en kan zich op zijn eigen ritme ontwikkelen. De ouders waarderen die aanpak.”

Niveau stijgt

Volgens bestuurslid Dirk Sanders is het ook een pluspunt dat de club kan rekenen op zo’n twintig vrijwillige trainers. “We zien veel leden uitgroeien tot trainer. Ook het niveau stijgt. We hebben nu al vier leden die de graad tweede dan hebben bereikt, dat is even hoog als Dirk.”

Of de club met tweehonderd leden aan zijn limiet zit? “Er kunnen er nog een paar bij, maar we willen wel de kwaliteit van onze trainingen kunnen behouden. Het is belangrijk om die tweehonderd goed te blijven begeleiden. Maar er is altijd uitval. Jongeren die gaan studeren, stoppen er vaak mee”, weet de voorzitter.

Hirano is sinds dit jaar opnieuw gestart met conditietraining. Iedereen van 13 tot 60 jaar is welkom. “We zijn begonnen op vraag van ouders en leden. Het is een heel leuke groep. Iedereen werkt op eigen niveau aan de conditie.”

Zaterdag viert de club van Dirk Van Tichelt – hij is er nog steeds A-trainer – zijn tweehonderdste lid. Of Dirk erbij zal zijn? “Hij komt wel geregeld naar familiedagen, clubkampioenschappen en toernooien, en drie à vier keer per jaar geeft hij een training. Als hij kan, komt hij altijd graag terug naar zijn club.”

Hirano is opgericht door de familie Van Tichelt. Zowel zussen Bea en Greet als broer Jan geven er trainingen.

www.judobrecht.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER