© BELGA

Vakbondsactie aan hoofdzetel Rode Kruis in Mechelen

Een vijftigtal leden van de socialistische bediendebond BBTK heeft dinsdag voor de hoofdzetel van Rode Kruis Vlaanderen in Mechelen actiegevoerd, om te protesteren tegen het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. Die werd in juli ontslagen nadat ze een pamflet verspreidde met de logo’s van het Rode Kruis en Fedasil, een fout die volgens Rode Kruis Vlaanderen haar ontslag rechtvaardigt. De vakbondsleden vroegen om de vrouw terug in dienst te nemen.

GVA+. Ontslagen vakbondsvrouw Rode Kruis krijgt nog vijf jaar salaris uitbetaald

De zaak werd al uitgevochten voor een arbeidsrechtbank en een hof van Beroep waarin de rechters telkens erkenden dat de afgevaardigde een fout had gemaakt maar dat deze niet ernstig genoeg was om een ontslag om dwingende redenen te rechtvaardigen. Rode Kruis Vlaanderen liet inmiddels weten de ontslagpremie te zullen betalen maar de dame niet meer opnieuw in dienst te willen nemen. “Neutraliteit is wereldwijd één van de fundamentele beginselen van het Rode Kruis”, klinkt het. “Dergelijk incident zouden we van geen enkele medewerker aanvaarden, welke positie hij of zij ook inneemt in de organisatie.”

Volgens de afgevaardigde is het ontslag louter gebaseerd op haar werk als syndicaal afgevaardigde. “Ik werk al 8 jaar in het opvangcentrum op Linkeroever en er is nooit een probleem op de werkvloer geweest, iedereen is heel tevreden over mijn werk. Dit ontslag komt er dus enkel omwille van een pamflet dat ik heb verspreid als afgevaardigde, en ik heb me inmiddels al geëxcuseerd voor het gebruik van die logo’s.”

Een afvaardiging van ABVV-BBTK zat samen met de HR-manager en uit dat overleg blijkt dat het management een nieuw voorstel wil doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER