Danny Claes en Koen Smeets omringd door hun gasten Iryna, Danylo en MarIia© gvb

Pelts gezin vangt Oekraïense koorleden op tijdens EMJ: “We hebben hen wel gewaarschuwd voor het vuurwerk”

Pelt -

Twee Oekraïense koren verblijven dit weekend bij Peltse gastgezinnen voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. “Plots belde het thuisfront dat ze naar de schuilkelder moesten vluchten. Heel confronterend”, vertellen Danny Claes en Koen Smeets.

Geert Van Baelen

De Oekraïense koren kwamen naar Pelt met de bus. De organisatie van het festival bracht de leden en hun begeleiders onder bij een 20-tal gastgezinnen. “Dat vonden we belangrijk. Het gaat om mensen die uit een oorlogssituatie komen en we willen hen zo warm mogelijk welkom heten”, vertelt Leon Houben van EMJ.

Koen Smeets en Danny Claes uit Neerpelt vangen tijdens het festivalweekend drie leden op van het kinderkoor Radunytsya uit Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Het gaat om de tienjarige Marlia met haar moeder Iryna en de 12 jaar oude Danylo. “We hebben elkaar vrijdagavond voor het eerst ontmoet. In het begin was het wat zoeken naar een manier om te communiceren”, lacht Danny. “We spreken natuurlijk hun taal niet, en ze spreken ook nauwelijks Engels. Gelukkig bestaat er vandaag Google Translate, en dat gaat prima. Met mama Iryna hebben we echte gesprekken kunnen hebben.”

© gvb

Schuilkelder

En door haar verhaal kwam de oorlog ook heel dichtbij. “Plots kreeg ze van haar man een bericht dat er in een groot deel van Oekraïne luchtalarm was afgekondigd. Hij is naar de schuilkelder moeten vluchten met hun zoon. Ze waren aan het videochatten. Op een zeker moment betrok ze ons in het gesprek. Dan besef je ineens dat je naar een man in een schuilkelder aan het zwaaien bent. Dat was heel confronterend. We dachten ook dat het in Lviv relatief rustig was, maar ze vertelde dat ook daar mensen regelmatig moeten schuilen. Ze liet ons vervolgens een foto zien van een bominslag vlakbij haar huis.”

Topscore

Koen verbaast zich over de weerbaarheid van deze mensen. “Een van de koormeisjes verloor haar vader bij een aanslag. Dat is verschrikkelijk om te horen. Maar hier tijdens het festival kan ze even gewoon kind zijn, speels en nieuwsgierig. Iryna vertelde ons dat ook in Oekraïne het gewone leven voor een deel verdergaat, ondanks de ellende. Met haar man verkoopt ze jassen op markten. En dat werk blijven ze zo veel mogelijk doen.”

Koen en Danny hadden geen specifieke instructies gekregen van de festivalorganisatie voor de opvang van hun gasten. “Neen, maar we hebben hen vrijdag wel meteen gewaarschuwd voor het openingsvuurwerk van het festival. We wonen niet zo veraf en we wilden niet dat ze zouden schrikken van de knallen.”

Het optreden van het Oekraïense koor werd door de vakjury zaterdag alvast bekroond met een cum laude, een topscore.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer